SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POMAMA
 
I četvrti igrač uključio se u bitku za preuzimanje Kraša
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 20.09.2019. - 13:08:01
ZAGREB - Srpski kralj papira Nebojša Šaranović dionicu Kraša pogurao je u četvrtak na 900 kuna. 

Tolika je cijena te dionice uoči otvaranja Zagrebačke burze. S obzirom na to da su u posljednja dva dana zabilježeni najveći prometi, odnosno ukupno se potrošilo gotovo 120 milijuna kuna na kupnju Kraša, današnji bi dan također mogao biti jako zanimljiv, a najvruća dionica mogla bi zabilježiti i nove cjenovne rekorde, piše Večernji list.

Šaranović je do utorka kupio 91.417 dionica Kraša i ima 6,1 posto kompanije. Kupio je tako 62 posto ukupno trgovanih dionica pa ako je zadržao isti ritam kupnje i u srijedu i četvrtak, onda bi sada mogao imati 11,5 posto Kraša, a na to je utrošio oko 120 milijuna kuna. Zanimljivo je da se u igru, iako stidljivije od Šaranovića, uključio i još jedan tajni kupac.

Naime, na skrbničkom računu Zagrebačke banke rastu udjeli već nekoliko dana, ali netko kupuje sporo pa je do utorka prikupio 17.833 dionice, odnosno 1,19 posto. Od 5. rujna, zaključno s četvrtkom, na kupnju dionica Kraša ukupno je potrošeno 207,7 milijuna kuna, a trgovalo se sa 273.618 dionica pa je prosječna cijena u jedanaest dana trgovanja iznosila visokih 759 kuna, a vlasnika je promijenilo 18 posto ukupno izdanih dionica ove konditorske industrije. Šaranović je dvostruko napucao prosječnu cijenu dionice, a trenutačna cijena čak je 137 posto veća nego prije jedanaest dana.

Ni tvrtka MI Pivac koja posjeduje 30,7 posto kompanije nije prodavala svoje dionice, kao ni tvrtka Kraš ESOP u kojoj su udruženi radnici i mali dioničari. Oni zajedno imaju oko 49,18 posto tvrtke, ali je Kraš d.d. vrlo blago povećao svoj udjel s 5,03 posto na 5,07 posto. To su dionice bez prava glasa, pa ova dva dioničara imaju većinu glasova, a može se čuti da svoje udjele ne namjeravaju prodati.

Zato se mnogi pitaju koji je interes ovolikog dizanja cijene dionice te ulaganja golemih iznosa bez mogućnosti stjecanja kontrolnog paketa u kompaniji. Odgovora jasnog zasad nema jer Šaranović odbija komunicirati s medijima i ne otkriva svoje planove.