SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAGIRANJA
 
HZZO: Obvezni smo omogućiti nesmetan pristup zdravstvenoj zaštiti osiguranika iz EU
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.08.2019. - 11:56:24
ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) reagirao je na tekst pod nazivom „Liječnici u turističkim sredinama pucaju po šavovima“, objavljenog 18.8.2019. godine na portalu SEEbiz.

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

"Radi boljeg informiranja javnosti želimo istaknuti kako je netočno da su ugovorne ordinacije primarne zdravstvene zaštite namijenjene samo osiguranim osobama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a turističke ambulante za turiste, što se provlači kroz čitav članak. Naglašavamo da je sukladno europskim pravnim propisima (Uredba br. 883/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o koordinaciji sustava socijalne sigurnost) HZZO obvezan unutar svoje ugovorne mreže omogućiti nesmetan pristup zdravstvenoj zaštiti osiguranika iz EU koji su u posjedu Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO). 

Stoga su ugovorni liječnici obvezni primati takve pacijente, koji pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju pod istim uvjetima kao i hrvatski osiguranici. Njih se ne smije odbiti, te upućivati da zdravstvenu zaštitu potraže izvan okvira ugovorne mreže, gdje istu moraju platiti (npr. u turističke ambulante). Ovakvo postupanje predstavlja teško kršenje njihovih prava i europskih pravnih propisa koji su izravno primjenjivi u Republici Hrvatskoj, a s druge strane i kršenje ugovornih obveza od strane ugovornih liječnika HZZO-a.

Naglašavamo da pravo na zdravstvenu zaštitu na opisani način ostvaruju svi hrvatski osiguranici tijekom boravka u drugim državama članicama EU osnovom hrvatske EKZO.

Također, iz teksta proizlazi kako ugovorni doktori u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu plaćeni za dodatni rad s turistima, što nije točno. Naime, ugovorni doktori su za svaki postupak i pružanje zdravstvene zaštite EU osiguranicima plaćeni osnovom računa kojeg ispostavljaju HZZO-u. O svemu navedenome ugovorni doktori i ugovorne zdravstvene ustanove HZZO-a se obavještavaju svake godine."