GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZ-ov šamar pravnim i ekonomskim fakultetima: Hitno smanjite upisne kvote

HZZ-ov šamar pravnim i ekonomskim fakultetima: Hitno smanjite upisne kvote
KVOTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 13:33
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Ekonomski fakulteti i ekonomske škole morali bi za iduću godinu ozbiljno razmišljati o smanjenju upisnih kvota za zanimanja ekonomist i poslovni tajnik, preporuka je Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na temelju projekcija upisne politike za 2020. godinu. Previše studenata, po sudu HZZ-a, upisuje se i na studije prava i kemijske tehnologije, te na poslovnu ekonomiju, promet, pa čak i učiteljski studij.

Fakulteti u Primorsko-goranskoj županiji trebali bi reducirati upisne kvote na poslovnu ekonomiju, studij poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu, pravo i studij logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu. S druge strane, morali bi razmišljati o tome kako privući i upisati više studenata računarstva, strojarstva, medicine, farmacije, logopedije...

Primorsko-goranska županija trebala bi pak povesti računa o dodatnom stipendiranju kuhara, konobara, zidara, limara, bravara i keramičara te medicinskih sestara i dentalnih asistenata...

Preporuke su to HZZ-a, koji je procijenio u kom bi smjeru trebalo mijenjati obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2020. godini, piše Novi list. Tržište rada u Hrvatskoj, kao što je to slučaj već godinama, vapi za trogodišnjim strukovnim zanimanjima poput zidara, konobara ili mesara, a iz HZZ-a preporučuju lokalnim zajednicama da osiguraju više stipendija za, na primjer, studente medicine, farmacije, te za deficitarna nastavnička zanimanja fizike, matematike, biologije i kemije, geografije, kineziologije.

U HZZ-u, analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima proveli su na temelju statističkih podataka i pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema zanimanju, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te na temelju iskustva u posredovanju pri zapošljavanju.

Prema potražnji za pojedinim zanimanjima u prethodnim godinama, napravili su prognozu njihovog položaja u budućnosti, a u obzir su uzeli strategije i planove gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Očekuje se da će škole, fakulteti i lokalne zajednice povesti računa o toj prognozi, jer iz godine u godinu producirati kadrove koji se u Hrvatskoj ni izvan nje ne mogu zaposliti nikome nije u interesu. Tako je za zanimanja poput prodavača, ekonomista, upravnog referenta, hotelijersko-turističkog tehničara u školama Primorsko-goranske županije apsolutno nužna redukcija upisnih mjesta, a za koliko škole bi trebale procijeniti same, jer takvu preporuku HZZ ne daje.

Preporuke se ne odnose samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata. Tako se očekuje da se stipendije usmjere isključivo na deficitarna zanimanja, a lokalne bi vlasti same, na temelju vlastitog uvida u problem s manjkom radne snage, trebale procijeniti kojima će od navedenih zanimanja dati prednost kad je riječ o stipendiranju učenika i studenata.

– Preporuke ukazuju na smjer potrebnih promjena, ali ne određuju njihov kvantitativni doseg, što je razumljivo s obzirom na razinu pouzdanosti i preciznosti prognostičkih rezultata. S druge strane, budući da se preporuke izrađuju i upućuju svake godine, obrazovnim programima koji se ponavljaju iz godine u godinu treba pridavati sve veću težinu i uzimati ih u obzir sve ozbiljnije prilikom donošenja odluka – poručuju iz HZZ-a.

Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju ovih preporuka, kažu, pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada, odnosno umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude radnih mjesta i potražnje za radnicima, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada.

Nažalost, ovakve preporuke se u obrazovnim institucijama uglavnom ne uzimaju u obzir, pa se tako upisne kvote za ekonomska zanimanja već godinama ne korigiraju. Zagrebačko je sveučilište štoviše lani povećalo upisne kvote na Ekonomskom fakultetu, zbog čega je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zaprijetila obustavom financiranja iz državnog proračuna. Sa sveučilišta su se opravdavali da nije riječ o povećanju, već premještanju kvota, no činjenica je da one već godinama unatoč poznatom višku kadra na tržištu rada, nisu smanjene.

U strukovnim školama na području Primorsko-goranske županije dogodine bi se, dakle, trebalo upisati manje prodavača, manje ekonomista, upravnih referenata, hotelijersko-turističkih tehničara, kako bi se izbjegla njihova nezapošljivost. S druge strane, djecu treba motivirati za upis u strukovna zanimanja koja se traže već godinama, kao što su kuhar, konobar, slastičar, mesar, vozač, vodoinstalater, automehaničar, medicinska sestra ili dentalni asistent, a stipendije su u tome najčvršći argument.

Obrazovni programi u kojima treba povećati upisne kvote i stipendije (PGŽ)

Dvogodišnji ili trogodišnji srednjoškolski

Kuhar/kuharica
Konobar/konobarica
Slastičar/slastičarka
Pekar/pekarica*
Mesar/mesarica
Vozač motornog vozila/vozačica motornog vozila
Zidar/zidarica
Stolar/stolarica
Tesar/tesarica*
Limar/limarica*
Keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica
CNC operater/CNC operaterka
Bravar/bravarica
Monter suhe gradnje/monterka suhe gradnje*
Soboslikar ličilac dekorater/soboslikarica ličiteljica dekoraterka
Vodoinstalater/vodoinstalaterka
Zavarivač/zavarivačica
Automehaničar/automehaničarka
Autoelektričar/autoelektričarka

Četverogodišnji ili petogodišnji srednjoškolski

Medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege
Dentalni asistent/dentalna asistentica

Sveučilišni studij

Računarstvo
Strojarstvo
Elektrotehnika
Medicina
Farmacija*
Rehabilitacija*
Logopedija*
Brodogradnja
Građevinarstvo
Fizika i matematika, nastavnički smjer
Matematika, nastavnički smjer
Matematika i informatika, nastavnički smjer
Socijalni rad*
Socijalna pedagogija*
Biologija i kemija, nastavnički smjer*
Geografija, nastavnički smjer*
Glazbena pedagogija*
Geodezija i geoinformatika*
Kineziologija, nastavnički smjer*
Informacijske znanosti, smjer Bibliotekarstvo*
Rani i predškolski odgoj i obrazovanje

*smjerovi ili studiji izvan županije (moguće stipendiranje)

Tagovi: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Blaženka divjak, manjak radne snage, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE