SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UKIDANJE
 
HŽ će ukinuti liniju Rijeka – Ljubljana?
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 15.07.2012. - 10:55:00
Zadnja izmjena: 15.07.2012. - 15:46:19
RIJEKA - Nakon što je tvrtka HŽ Putnički promet najavila ukidanje 46 od ukupno 58 međunarodnih linija, koje su redom nerentabilne i stvaraju gubitke, ispostavlja se da bi trebali biti ukinuti i vlakovi koji već 140 godina voze između Rijeke i Ljubljane.
Prema sadašnjem prijedlogu voznog reda, jedina željeznička veza između Hrvatske i Slovenije išla bi iz Zagreba i sve to trebalo bi stupiti na snagu 9. prosinca, kada će biti uveden novi vozni red HŽ Putničkog prometa.

Direktor tvrtke HŽ Putnički prijevoz Damir Grgić uvažava povijest i tradiciju, ali naglašava da su gubici putničkog prometa neodrživi, kao i da gubitak na međunarodnim linijama, koje se planiraju ukinuti, iznosi oko 38,6 milijuna kuna godišnje. On dodaje da se u prosjeku samo 31 putnik vozi vlakovima, čije se ukidanje planira, kao i da vlakovima na relaciji Rijeka – Ljubljana prosječno putuje svega 40-ak ljudi.

– Država daje naknadu za održavanje linija isključivo unutar Hrvatske, nikako ne i na međunarodnim relacijama, koje nisu u kategoriji posebnog državnog interesa. Stanje je takvo da ponekad imamo toliko malo putnika i vozimo za svega nekoliko ljudi. Svjesni smo važnosti i duge tradicije vlaka na liniji Rijeka – Ljubljana i pokušavamo učiniti sve što možemo kako bi se pronašlo neko rješenje.

Najizglednija bi opcija bila da dio troškova preuzmu Slovenske željeznice, koje tu također imaju određeni interes, te se nadamo dogovoru. Razgovarat ćemo i s Gradom Rijekom o tome mogu li oni pomoći. Naglašavam da mi nismo nikakvi monopolisti, spremni smo i pustiti bilo kojeg drugog operatera na ovu ili neku drugu liniju u skladu s planiranom liberalizacijom željezničkog prometa, ali za to nažalost nema interesa, naglašava Grgić.

Ukoliko bi se barem jedan vlak prema Ljubljani sačuvao, vjerojatno bi bila riječ o vlaku koji iz Rijeke polazi u 12 sati, u Ljubljanu stiže u 14.45 sati te se vraća prema Rijeci s polaskom u 15.10 sati. Definitivno će izgleda biti ukinut vlak koji ujutro kreće iz Rijeke, a navečer iz Ljubljane.