SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Hyundai u Srbiji gradi pogon za preradu otpada vredan 400 mil. dolara
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 16.08.2013. - 15:19:56
BEOGRAD - Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije Hyundai, koji su zainteresovani za uspostavljanje strateške saradnje sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine i prerade otpada u Srbiji.
Predstavnici ove južnokorejske kompanije, kako se navodi u saopštenju vlade, izrazili su spremnost da ulože oko 400 miliona dolara u izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada, kao i investiranje u izgradnju fabrike za proizvodnju opreme za preradu otpada.

Takođe je izraženo interesovanje za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno proizvodnja zdrave hrane i prerada povrća.

Premijer Ivica Dačić je istakao da je Srbija otvorena za strane investicije koje pomažu razvoj privrede. Unapređenje ekonomije i zapošljavanje mladih su najvažniji zadaci Vlade Srbije, istakao je premijer Dačić u razgovoru sa predstavnicima kompanije Hyundai, navodi se u saopštenju.

Južnokorejski Hyundai, koji je peti po veličini proizvođač automobila u svetu, po svemu sudeći dolazi sa namerom da razgovara o mogućnostima za saradnju sa srpskom privredom, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nagovestio je čak mogućnost da Hyundai u Srbiji otvori fabrku za proizvodnju rezervnih delova za automobile.

Vučić je u februaru ove godine nagovestio da bi ne samo "Hyundai", već i KIA (takođe južnokorejski proizvođač automobila) mogli da dođu u Srbiju, ukoliko Srbija dobije datum za pregovore sa EU, jer je to uvek dobar signal stranim investitorima.

Investicije koje je Hyundai danas najavio u Srbiju, kao i zainteresovanost za saradnju u oblastima poljoprivrede, očigledno mogu doprineti razvoju srpske privrede i zapošljavanju mladih, što je Dačić posebno i naglasio prilikom sastanka.