SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Hyundai razmatra otvaranje pogona u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 15.08.2013. - 20:27:00
Zadnja izmjena: 16.08.2013. - 08:34:44
BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić sastaće se sutra s predstavnicima južnokoreske kompanije Hyundai, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Južnokorejski Hyundai, koji je peti po veličini proizvođač automobila u svetu, po svemu sudeći dolazi sa namerom da razgovara o mogućnostima za saradnju sa srpskom privredom, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nagovestio je čak mogućnost da Hyundai u Srbiji otvori fabriku za proizvodnju rezervnih delova za automobile.

Vučić je još u februaru ove godine nagovestio da bi ne samo Hyundai, već i KIA (takođe južnokorejski proizvođač automobila) mogli da dođu u Srbiju, ukoliko Srbija dobije datum za pregovore sa EU, jer je to uvek dobar signal stranim investitorima.

Hyundai je u Srbiji prisutan od oktobra 2002. godine sa prodajnom i servisnom mrežom za svoje automobile i do danas je povećao svoju prodaju za više od 10 puta i nalazi se na trećem mestu po prodaji motornih vozila u našoj zemlji, a na globalnom nivou zauzima petu poziciju među proizvođačima automobila.

"Japanske, korejske, zapadne kompanije dolaze u zemlju tek kada se dobije datum (za pregovore sa EU), zato što je to takozvani 'no point back (tačka od koje nema povratka)'". To je važno za zapošljavanje ljudi", kazao je tada Vučić.

Saradnja kompanija iz Srbije i Hyundaija već uveliko postoji, jer kompanija Yura iz Južne Koreje, koja u našoj zemlji ima četiri fabrike, bavi se proizvodnjom elektro-instalacija za južnokorejske automobile KIA i Hyundai i njima isporučuje više od 60 odsto ukupne proizvodnje elektro - instalacija.

Yura je u Srbiji investirala do sada više od 60 miliona evra i zaposlila više od 5.000 radnika i u 2012. je realizovala izvoz vredan iznad 120 miliona evra. "Hyundai", za koga Yura iz Srbije proizvodi delove, je čak uvećao proizvodnju u Evropi, koja i dalje raste, bez obzira na ekonomsku krizu.

Kruševački "Trayal" je, takođe, poslovni partner Hyundaiju, jer ima sklopljen zajednički aranžman sa beloruskom firmom "Belšina" za ispruku 5.000 guma fabrici Hyundaija u Ruskoj Federaciji i planira godišnju proizvodnju od 120.000 guma koreskom gigantu, koje će se prodavati pod imenom "Trayal".

Južna Koreja je četvrta po veličini ekonomija Azije, posle NR Kine, Japana i Indije, i 15. u svetu, kao i sedmi globalni izvoznik.

Izvoz automobila iz Južne Koreje je u prvoj polovini 2012. godine povećan za 15,7 odsto u odnosu na isti period 2011. godine, što je najveći rast među svim industrijama u toj zemlji na istoku Azije.