SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČUDESNO
 
Hubble snimio fotografiju koja prikazuje 265 tisuća galaksija
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 09.05.2019. - 08:02:37
NEW YORK - Znanstvenici NASA-e i ESA-e stopili su više od 7500 fotografija u jednu sliku i stvorili prizor od kojeg zastaje dah.

Astronomi NASA-e i ESA-e su nedavno objavili kompozitnu fotografiju koja nam na očaravajući način prikazuje masivnost našeg svemira. Na njoj je, naime, vidljivo 265,000 galaksija zbijenih u područje manje od onog koje na vidljivom nebu zauzima Zemljin Mjesec, piše Tportal.

Slika je, naravno, sačinjena od više fotografija - točnije, 7.500 fotografija koje je teleskop Hubble snimio tijekom 16 godina radnog staža. Da je Hubble odlučio fotografirati sve korištene fotografije u jednom nizu, snimanje bi trajalo 250 dana.

Snimljena fotografija samo je dio projekta pod imenom Hubble Legacy Field. Plan je usredotočiti Hubbleovo ograničeno vrijeme i veliku moć snimanja u vrlo mali segment neba i nakon godine dana promatranja snimiti najdublju i najcjelovitiju sliku našeg svemira. Nakon što ju snime, njezini podaci usporedit će se sa onima na većoj slici te znanstvenicima pružiti bolji uvid u događaje koji su se u snimanom području odvijali.