SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI
 
Huawei potajno pomogao Sjevernoj Koreji u izgradnji i održavanju bežične mreže
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.07.2019. - 07:44:14
WASHINGTON - Kineska tvrtka Huawei Technologies Co Ltd, koja je zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost stavila američku crnu listu, potajno je pomogla Sjevernoj Koreji u izgradnji i održavanju svoje komercijalne bežične mreže, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post navodeći izvore i interne dokumente.

Kineski telekomunikacijski gigant udružio se s kineskom državnom tvrtkom Panda International Information Technology Co Ltd. na nizu projekata u Sjevernoj Koreji tijekom najmanje osam godina, izvijestio je Post.

Izvještaji o tom pitanju potvrdili su da Odjel za trgovinu istražuje Huawei od 2016. godine i razmatra je li tvrtka prekršila pravila kontrole izvoza u odnosu na sankcije prema Sjevernoj Koreji.

Takav bi potez postavio pitanja o tome je li Huawei, koji je u svojim komponentama koristio američku tehnologiju, prekršio američke izvozne kontrole kako bi opremio Sjevernu Koreju.

Senatori Chris Van Hollen i Tom Cotton izjavili su kako "otkriće podcrtava (Huawei) veze s Sjevernom Korejom i njezine serijske povrede američkog zakona."

Istaknuli su da prijedlog zakona o ponovnoj autorizaciji obrane koji se razmatra u Kongresu sadrži nove "odredbe za bolju provedbu sankcija za Pjongjang time što će biti jasno da će se svaka tvrtka koja posluje sa Sjevernom Korejom - kao što je Huawei navodno učinio - suočiti s američkim sankcijama".

Huawei nije odmah odgovorio na zahtjev za komentare, ali je u izjavi za Washington Post rekao da nema "poslovne prisutnosti" u Sjevernoj Koreji.