SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SIROVINE
 
HSBC: Indija bi mogla potaknuti novi boom na tržištima roba
Autor/izvor: Milica Mančić / CNBC
Datum objave: 04.06.2014. - 11:06:27
LONDON – Nakon što je na indijskim predsjedničkim izborim pobijedio Narendra Modi, njegova nacionalistička stranka Bharatiya Janata dobila je snažan mandat za provedbu svoje politike, a između ostalog, to znači i velika ulaganja u infrastrukturu.

To je potaknulo analitičare HSBC-a da prognoziraju da bi Indija mogla postati katalizator za rast na tržištu roba, posebno čelika i pojedinih energenata.

„Vrijedi podsjetiti kako je brzo rastuća kineska potražnja za sirovinama potaknula rast na tržištima roba. Uzevši u obzir veliku indijsku populaciju, vjerujemo da postoje snažni argumenti da bi povećana potrošnja sirovina u Indiji mogla imati značajan utjecaj na globalnu potražnju,“ napisali su u prošlotjednom izvješću ekonomisti HSBC-a Paul Bloxham i Frederic Neumann.

Sektori koji bi osobito mogli profitirati jesu građevina, cestogradnja i prijevoz, dodaje HSBC. Urbanizacija u Indiji znatno je slabija nego u Kini, manje je obitelji koje žive u kućama od čelika i betona, dok su električna mreža i promet goruća pitanja zbog godina nedovoljnog investiranja. Tvornička proizvodnja mogla bi potaknuti potražnju za bazičnim metalima, što bi značilo da će Indiji trebati dosta nove industrijske opreme.

Svjetska industrija čelika (WSI) u svojim prognozama podržava HSBC-ovu teoriju. U travnju je prognozirala da bi indijska potražnja za čelikom trebala porasti više od tri posto ove godine, zbog rasta u građevinskom i tvorničkom sektoru. HSBC-ovi ekonomisti podsjećaju da je velika kineska potražnja za sirovinama počela 2003. godine, 25 godina nakon što su obznanjene velike reforme.

Indijske velike reforme počele su 1991. Neki drugi analitičari nisu tako optimistični i upiru prstom u sve sporiju potražnju za sirovinama iz Kine, što je mnogo veći rizik za robna tržišta nego što je indijski plan – prilika za veću potražnju. Trenutno je najviše na udaru cijena željezne rudače, koja je zbog slabije kineske potražnje na najnižoj razini u 20 mjeseci.