SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLABOSTI
 
Hrvatsko tržište rada i dalje obiluje nizom strukturnih slabosti
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 22.10.2018. - 11:03:04
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HZZ-a u rujnu je nastavljen pad broja nezaposlenih i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Uz intenziviranje stopa pada, broj registriranih nezaposlenih spustio se na 130.577 osoba. U odnosu na kolovoz broj nezaposlenih smanjen je za 3.534 osobe ili 2,6%. Na godišnjoj je razini nastavljen trend smanjenja broja evidentiranih nezaposlenih osoba po razmjerno visokoj stopi od 22,7% što je ujedno i najviša stopa pada od lipnja 2017. Dakle, u odnosu na rujan prošle godine pri HZZ-u je evidentirao 38.357 nezaposlenih osoba manje.

Trend godišnjeg smanjenja broja nezaposlenih datira od travnja 2014. Pri takvim kretanjima uz 1,58 milijuna aktivnog stanovništva skorašnja objava administrativne stope nezaposlenosti trebala bi potvrditi njen daljnji pad na razine oko 8,3%.Dolaskom jesenskih mjeseci porastao je broj povratnika u registraciju nezaposlenih, ali je istovremeno porastao i broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih na mjesečnoj razini rezultirajući u konačnici padom broja nezaposlenih osoba iako iščezavaju pozitivni učinci sezonskog zapošljavanja.Tako je tijekom rujna iz evidencije nezaposlenih izašlo 22.691 osoba što predstavlja rast na mjesečnoj te pad na godišnjoj razini. U odnosu na kolovoz broj izašlih iz evidencije nezaposlenih povećan je za 7.236 osoba (47%). U odnosu na rujan 2017. broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih niži je za 11% ili 2.812 osoba.

Od toga je 68% izašlo iz evidencije radi zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti. Pri tome je zapošljavanje na temelju radnoga odnosa, i u skladu s početkom nastavne godine, najviše realizirano u Obrazovanju (5.721 ili 39,9 %). Slijede ga Prerađivačka industrija (1.828 ili 12,8 %), Trgovina na veliko i malo (1.267 ili 8,8 %) te Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (903 ili 6,3 %). Očekivano, tijekom rujna značajno je smanjen broj izlazaka iz evidencije temeljem sezonskog zapošljavanja (-47% odnosno 294 osobe) budući da su potrebe za sezonskim radnicima većim dijelom zadovoljene u ranijim mjesecima.

Broj izlazaka iz evidencije radi zapošljavanja u inozemstvu u rujnu je iznosio 179 osoba, kumulativno u razdoblju od siječnja do rujna ove godine 2.784 osobe prijavile su pri HZZ-u izlazak iz evidencije radi zapošljavanja u inozemstvu.Istovremeno, u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 19.157 osoba što je za 17% manje nego u rujnu 2017. te 43,4% (5.795 osoba) više nego u kolovozu ove godine. Najviše prijavljenih osoba, uz značajan porast na mjesečnoj razini, došlo je izravno iz radnog odnosa (11.576 ili 60,4%) dok je 251 osoba kao razlog ulaska navelo druge poslovne aktivnosti (1,3%), a 3.165 osoba ili 16,5% došlo je iz redovitoga školovanja.

Iako je pad nezaposlenosti u ovoj godini započeo već u veljači, spustivši se u rujnu na povijesno najnižu razinu i zaposlenost i nezaposlenost i dalje obiluju nizom strukturnih slabosti.

Prisutna je neusklađenost ponude i potražnje za radnom snagom (61% svih nezaposlenih nalazi se u najproduktivnijoj radnoj dobi, 25-54 godina starosti), razmjeno visoka dugotrajna nezaposlenost velikog dijela nezaposlenih te izuzetno nizak broj aktivnog stanovništva. Broj nezaposlenih osoba ostati će i dalje blizu povijesno najnižih razina, ali će s dolaskom zimskih mjeseci dodatno iščezavati utjecaj sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u djelatnostima vezanim uz turizam. Produljenje turističke sezone pritom će povoljno utjecati i na cjelogodišnju statistiku kao i na kretanje administrativne stope nezaposlenosti.