SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAJMOVI
 
Hrvatski izdavači i knjižari: Isplati se dolazak na Sajam knjiga u Beogradu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 28.10.2017. - 21:20:27
BEOGRAD - Predstavnica Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske na Beogradskom sajmu knjiga Branka Prišlić je organizator grupnog nastupa hrvatskih izdavača i knjižara i dovela je, kako je rekla, tridesetak članova te Zajednice.

"Neki članovi su nastupili samostalno na Beogradskom sajmu, jer su smatrali da su dovoljno poznati u Srbiji", istakla je Prišlićeva.

Ona je ocenila da je Beogradski međunarodni sajam knjiga jedna od najvećih regionalnih manifestacija posvećenih knjizi i promociji književnog stvaralaštva i obrazovanja.

"Tome u prilog ide i činjenica da se svake godine predstavlja više od hiljadu izlagača na oko 15.000 m2 izlagačkog prostora. I broj posjetitelja svake je godine sve veći, pa se tako očekuje da će ove godine sajam posjetiti oko 200.000 'knjigoljubaca', željnih novih knjižnih sadržaja", istakla je gošća iz Zagreba.

Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ove se godine predstavlja na 120m2 u hali 4, a svoja književna izdanja predstavljaju: Superknjižara, Sajema, Teledisk, Mendarmedia, Medicinska naklada, Ibis grafika, Kruzak" Kapitol, Shura, Daf, Nova stvarnost, Naša djeca, Naklada P. I. P. Pavičić, Antibarbarus, Adamić, Tim Preš, Hrvatska Sveučilišna Naklada, Institut za etnologiju i folkloristiku, Oceanmore, Razlog, Jesenski i Turk, Sandorf,...

Mišo Nejašmić, predsednik Zajednice nakladnika i knjižara, ocenio je da je "Beogradski sajam knjiga od velike važnosti za našu nakladničku, kreativnu industriju i, kao jedan od navećih regionalnih sajmova, značajan je za predstavljanje izdanja hrvatskih nakladnika, čije knjige su izuzetno prihvaćene od najšire publike, ali bitan je i za različite vidove saradnje s kolegama iz Srbije i cijele regije".

Prišlićeva je objasnila da se nastup hrvatskih izdavača finansira sredstvima koje prikupi Privredna komora od članarina, sredstava koje izdvoji Ministarstvo kulture, a ostatak sakupe sami izlagači. Na štandovima gde su sve knjige na prodaju oko 70 odsto su beletristika I knjige za decu, dok samo 30 odsto otpada na stručne knjige na polju medicine, građevinarstva i drugih oblasti tehničkih nauka.

Direktorica i vlasnica "Medicinske naklade" Anđelka Raič je izjavila Tanjugu da ona redovno dolazi na Beogradski sajam, jer joj se to, kaže, isplati I od prodaje može da pokrije troškove I čak da zaradi.

Od beletristike srpski čitaoci ove godine kupuju romane Kristiana Novaka "Cigan ali najlepši" I " Crna mati zemlja", pošto se knjige ovog Hrvata rođenog u Nemačkoj, gde i sada živi, ne "prevode" na srpski. Prema njegovim romanima se igraju pozorišne predstave koje su takođe veoma popularne, saznali smo na hrvatskom štandu.