SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLATKI NESPORAZUM
 
Hrvatska u Srbiju izveze gotovo triput više slatkiša nego obrnuto
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 09.12.2016. - 20:28:03
ZAGREB -  U prvih šest mjeseci Hrvatska je u Srbiju izvezla slatkiša za 12 milijuna eura, a uvezla konditorskih proizvoda za četiri i pol milijuna kuna. Proizvođači slatkiša i izvoznici u Srbiju ne žele komentirati "aferu čokolada", jer se u politiku ne miješaju.

Na hrvatskom se tržištu Mony čokolada iz košarice hrvatske predsjednice prodaje u nekim trgovinama, jednako tako i brojni drugi slatkiši iz Srbije, posebno otkad je Atlantic preuzeo dio srbijanske konditorske industrije. U Srbiji ima čak oko 200 proizvođača slatkiša, od kojih su, međutim, mnogobrojni oni mali, dok 60 posto proizvodnje pripada nekolicini velikih tvrtki, između ostalih i Atlanticu, Pioniru i drugima.

Prošle su godine hrvatski potrošači pojeli gotovo četiri tisuće tona slatkiša iz Srbije, kojih smo uvezli za devet milijuna eura. Otamo uvozimo najviše kekse, u Srbiji jeftine zbog niske cijene brašna i šećera, a u Srbiju najviše izvozimo čokoladu, lani za 7,5 milijuna eura.

Iako je hrvatska proizvodnja slatkiša značajno manja od srbijanske, u robnoj razmjeni konditorskih proizvoda značajno prednjačimo, budući da je čokolada skuplja roba od keksa. Lani smo u Srbiju izvezli preko šest tisuća tona slatkiša, za ukupno 24 milijuna eura. U prvih šest mjeseci ove godine situacija je jednaka, jer smo u Srbiju izvezli slatkiša za 12 milijuna eura, a uvezli za četiri i pol milijuna.

U godini prije, 2014., Hrvatska je iz Srbije uvezla poprilično manje, 2.700 tona konditorskih proizvoda, što znači da su hrvatski potrošači prošle godine pojeli 1,2 tisuće tona srbijanskih slatkiša više. To je kap u moru onoga što Srbija ukupno proizvede, a riječ je o gotovo triput većoj proizvodnji od hrvatske.

Samo je te, 2014. godine, Srbija proizvela 140 tisuća tona slatkiša, a mi nešto više od 50 tisuća tona. Srbija najviše slatkiša izvozi u BiH, preko 40 posto, zatim, upola manje, u Crnu Goru, a u Hrvatsku oko pet posto. Naš je izvoz konditorskih proizvoda, međutim, za čak 70 posto manji nego što je bio u Jugoslaviji, dok je u Srbiji on iz godine u godinu sve veći. Dok je Srbija za vrijeme Jugoslavije proizvodila oko 60 tisuća tona slatkiša godišnje, već je dulje vrijeme ta brojka dvostruko veća, sa stalnim rastom. Hrvatska, s druge strane, danas proizvodi oko 50 tisuća tona slatkiša, od čega otprilike polovica odlazi u izvoz, piše Novi list.