GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u 2019. među zemljama Europske unije s najvećim rastom broja turističkih noćenja

Hrvatska u 2019. među zemljama Europske unije s najvećim rastom broja turističkih noćenja
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2020 / 11:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni broj turističkih noćenja u Europskoj uniji ponovo je porastao u 2019. a Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama EU-a s najvećim rastom broja noćenja domaćih gostiju i s najvećim udjelom stranih noćenja u ukupnima, pokazuju prve procjene Eurostata.

Očekuje se da će broj ukupnih turističkih noćenja u 28-članom EU u 2019. dosegnuti 3,22 milijarde, što bi predstavljalo povećanje od 2,4 posto u usporedbi s godinom ranije, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda.

Time broj noćenja u turističkim smještajnim objektima u EU bilježi postojan rast od 2009. godine, ponajprije podupiran rastom broja noćenja stranih gostiju, naglašavaju u Eurostatu. Procjene se baziraju na podacima za prvih 10 ili 11 mjeseci prošle godine. Hrvatska je u 2019. godini prema Eurostatu zabilježila 91,2 milijuna ukupnih turističkih noćenja, ili 1,8 posto više nego u godini ranije. Od ukupnog broja noćenja 84,1 milijun otpada na strane goste, a 7,1 milijun na domaće.

Španjolska je potvrdila vodeću poziciju u EU s ukupno 469 milijuna noćenja, 0,5 posto više u odnosu na 2018. Francuska je zadržala drugo mjesto, s 446 milijuna noćenja, 0,8 posto više nego u godini ranije. Njemačka je s 436 milijuna noćenja, četiri posto više nego u godini ranije, zauzela treće mjesto. Italija je istisnuta na četvrto mjesto s 433 milijuna noćenja, 0,9 posto više nego u 2018. Velika Britanija je na petom mjestu s 375 milijuna noćenja, 5,7 posto više nego u 2018. godini.

Daleko najveći rast ukupnog broja noćenja zabilježila je prošle godine Slovačka, za 12,6 posto. Slijedi Litva s 10-postotnim povećanjem. Pored Velike Britanije, velikim brojem noćenja izdvajale su se još Nizozemska i Rumunjska, za 6,8 odnosno 5,6 posto. Pad su bilježile samo Grčka i Malta, za tri odnosno 2,7 posto, pokazuju prve procjene Eurostata.

Na razini EU-a udio broja stranih i domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja uvećan je za po 2,4 posto. Strani gosti pritom su ostvarili 1,5 milijardi noćenja, a domaći gotovo 1,72 milijarde. U većini zemalja EU-a zabilježen je rast broja noćenja u obje kategorije gostiju, napominju u Eurostatu.

U Hrvatskoj su domaći gosti ostvarili 10 posto više noćenja nego u godini ranije, pokazuju prve procjene statističkog ureda EU-a. Time se svrstala u skupinu zemalja s najvećim povećanjem broja noćenja domaćih gostiju u odnosu na godinu ranije. Daleko najveći rast bilježila je Slovačka, od 15,1 posto, a slijede Cipar s 13 posto, Litva s 9,9 i Malta s 9,2 posto.

Što se tiče rasta broja noćenja stranih gostiju, Hrvatska je ostvarila 1,1 posto više noćenja u odnosu na 2018. Daleko najveći rast broja noćenja stranih gostiju ostvarila je Velika Britanija, za 19,2 posto. Slijede Nizozemska s 10,6 posto, Litva s 10 posto i Slovačka s 8,4 posto. Najveći pad broja noćenja stranih gostiju bilježile su Francuska i Malta, za 3,4 odnosno 3,2 posto.

Slijedi Grčka, s 2,9 posto manjim brojem noćenja stranih gostiju, ali i padom broja noćenja domaćih gostiju, ujedno najvećim među zemljama EU-a.

Hrvatska je i u 2019. bila u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom noćenja stranih gostiju u ukupnom broju noćenja, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Daleko najveći udio bilježila je Malta, od 95 posto. Slijede Cipar s 94 posto i Hrvatska s 92 posto udjela noćenja stranih gostiju u ukupnom broju u 2019. godini. Pridružio im se i Luksemburg, s udjelom od 88 posto. Po udjelu pak noćenja domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja u 2019. u samom je vrhu ponovno bila Rumunjska, s 83 posto. Slijede Njemačka i Poljska s udjelom domaćih gostiju od po 80 posto, te Švedska sa 75 posto.

U apsolutnom izrazu Španjolska je zadržala i prvo mjesto s 299 milijuna noćenja stranih gostiju. Najbliža joj je i prošle godine bila Italija, s 217,7 milijuna, pokazalo je izvješća Eurostata.

Po broju domaćih noćenja vodeću je poziciju potvrdila Njemačka, s 347 milijuna noćenja domaćih gostiju. Na drugom je mjestu Francuska s 310 milijuna.

Tagovi: hrvatski turizam, Europska unija, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE