SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IDEJE
 
Hrvatska nije odustala od tvornice streljiva, traži se partner i lokacija
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 30.07.2019. - 09:48:00
Zadnja izmjena: 30.07.2019. - 09:49:57
ZAGREB - Hrvatska nije odustala od gradnje tvornice (pješačkog) streljiva, piše u utorak Večernji list koji od ljudi povezanih s hrvatskom vojnom industrijom i izvozom oružja saznaje da se u Hrvatskoj i dalje pokušavaju stvoriti uvjeti za tu investiciju.

To je skup i zahtjevan zadatak, no primarno se sada još razgovara s Ministarstvom državne imovine o lokaciji za tu tvornicu, navodi dnevnik.

Navodno bi se za mjesec ili dva moglo znati je li ta lokacija u igri te ide li se u taj posao ili ne. I dalje je aktualna ideja da bi i država sudjelovala u investiciji i gradnji tvornice streljiva tako da investitorima riješi proizvodni pogon i/ili skladišta za proizvedeno streljivo, a te uvjete, primjerice, ispunjavaju napuštene vojarne. Kad bi se riješila lokacija, optimistični izvori tvrde da bi se tada već u idućih 18 mjeseci moglo startati s probnom proizvodnjom streljiva, piše Večernji list.

Radi se o proizvodnji onih vrsta streljiva kojima bi bile zadovoljene prvo domaće potrebe pa bismo prestali ovisiti o uvoznom streljivu. Hrvatska vojska, policija i zaštitarske kuće uglavnom troše "duge devetke", kao najviše korišten pištoljski kalibar te NATO-ovo streljivo od 5,56 mm za jurišne puške, kao i 7,62 mm inačice za stare kalašnjikove i papovke.

Jedan od najvećih potrošača tih osnovnih kalibara, ali i metaka za "45-icu" je karlovački proizvođač oružja HS Produkt, koji svaki proizvedeni primjerak pištolja i puške "upuca" na svojim streljanama. Računa se da HS Produkt, HV, policija i ostali godišnje potroše od 10 do 15 milijuna metaka raznih kalibara.

HS-Produkt već barem pet godina slovi kao mogući partner u gradnji tvornice streljiva, kad je još prošli ministar obrane Ante Kotromanović objavio ideju da država daruje gradilište, odnosno neku staru vojarnu. Kada je počela hrvatsko-izraelska gospodarsko-vojna idila, u tom biznisu počelo se spominjati i izraelskog partnera, koji bi onda mogao postati ortak i HS-u, podsjeća Večernji list.

Prije godinu dana, kada je kupnja izraelskih F-16 Baraka bila "gotova stvar", u naletu euforičnih najava i između ostalih velikih poslova između Hrvatske i Izraela bilo je najavljeno da će izraelski div vojne proizvodnje Elbit ući u projekt gradnje tvornice streljiva u Hrvatskoj.

Tijekom posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Izraelu ponovno je najavljeno da Izrael kani ulagati u gradnju tvornice streljiva u Hrvatskoj. S obzirom na to da je s predsjednicom u Izraelu i ministar gospodarstva Darko Horvat, moguće je da se nešto i pokrene "izvan protokola", donosi Večernji list.