SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRANA
 
Hrvatska lani postala najvažnije izvozno tržište za slovensku prehrambenu industriju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.06.2017. - 19:34:23
LJUBLJANA - Hrvatska se lani popela na prvo mjesto liste zemalja u koje se izvozi najviše slovenskih prehrambenih proizvoda, smijenivši s vrha Italiju u koju se tradicionalno izvozi mnogo planinskog mlijeka, čulo se u utorak na tradicionalnom godišnjem sastanku menadžera i agrarnih ekonomista koje organizira Gospodarska komora na Bledu.

- Hrvatska je lani postala naše glavno izvozno tržište, ispred Italije i Austrije, a povećao se i naš uvoz iz Hrvatske, u izvozu sudjeluju i poduzeća u hrvatskom vlasništvu kao i slovenskom, kazao je agrarni ekonomist s ljubljanskog Biotehničkog fakulteta Aleš Kuhar, ocijenivši da su slovenska prehrambena industrija i poljoprivreda u dobrom stanju iako je lani prihod nešto pao.

U prehrambenom je sektoru u Sloveniji 720 tvrtki sa skoro 14.000 zaposlenih, a lani je taj sektor imao više od dvije milijarde eura prihoda, neznatno manje nego godinu ranije iako je broj zaposlenih porastao.

Ukupno je taj sektor gospodarstva poslovao pozitivno već treću godinu za redom, što ukazuje na gospodarski oporavak i završetak vlasničke konsolidacije, no morao bi se pobrinuti za nov kvalitetni skok, ocjena je Kuhara.

Iz Hrvatske je znatno poskočio uvoz bezalkoholnih pića, ali i mesa i mesnih prerađevina, mahom preko Mercatorove mreže, a znatan porast je i u uvozu mliječnih proizvoda, jogurta i sireva iz Njemačke, također kroz strane trgovinske lance, što Kuhar smatra čudnim s obzirom na status Njemačke kao zemlje s izvozom visokotehnoloških proizvoda poput automobila.

Kuhar smatra da bi slovenska industrija hrane morala posvetiti pažnju povećanju produktivnosti, ali ostvariti i tehnološki skok kako bi opet brže napredovala.