SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
TUŽBA
 
Hrvatska kompanija Skaut tuži Ministarstvo odbrane BiH
Autor/izvor: SEEbiz / ATV
Datum objave: 09.12.2018. - 09:28:31
SARAJEVO - Budžet Bosne i Hercegovine mogao bi da pretrpi milionske gubitke, jer Ministarstvo odbrane BiH hrvatskoj firmi "Skaut" ne isporučuje oružje koje im pripada po pravosnažnoj presudi Suda BiH. 

ATV-u je u zagrebačkom "Skautu" potvrđeno da su protiv ministra odbrane BiH Marine Pendeš podnijeli krivičnu prijavu, ali i da će tražiti prinudnu naplatu skoro 20 miliona marka, koliko je vrijedan sudski spor koje je Ministarstvo odbrane BiH izgubilo 2017. godine. Od tada im, tvrde u Skautu, Ministartsvo odbrane nije isporučilo nijedan komad oružja. 

"Nakon 01.06.2018. nam nije izdana niti jedna izvozna dozvola, jer je Ministarstvo odbrane napisalo da nemamo pravo na robu, tj. da nam roba ne pripada po presudi. Naravno, sva ostala ministarstva su dala pozitivnu saglasnost, a dozvole nisu mogle biti odobrene iz razloga što je Ministarstvo odbrane dalo negativnu saglasnost. Takođe, i iz tog razioga bili smo prisiljeni predati prije nekoliko dana krivične prijave protiv odgovorne osobe Ministarstva obrane i ostalih NN osoba koje vrše opstrukciju realizacije presude", saopšteno je iz "Skauta". 

Iz zagrebačkog "Skauta", ATV-u su dostavili i dopise koje su slali Ministarstvu odbrane BiH, ali odgovore, tvrde, nisu dobili. Ministarstvo odbrane BiH u saopštenju za medije, poručuju da mogu da isporuče dio oružja koje duguju. 

"Ministarstvo odbrane BiH će, u skladu sa propisanim procedurama i nadležnostima, pristupiti implementaciji presude Suda BiH po tužbi firme "Skaut" iz Zagreba, u obimu u kojem to bude moguće, odnosno sredstvima koja su na raspolaganju Ministarstvu odbrane BiH, a tiču se dispozitiva navedene presude Suda Bosne i Hercegovine", naveli su u Ministarstvu odbrane BiH. 

Ministarstvo odbrane pretresala je i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH zbog sumnje da je na odobrene ugovore entitetskih Vlada, iz 2003. i 2004. godine, sa zagrebačkom firmom, bez saglasnosti Predsjedništva 2010. godine, sklopilo dodatne odluke i zaključilo anekse za prodaju viška naoružanja. Tako je budžet BiH oštećen za više od šest miliona maraka. Iz Komisije za odbranu i bezbjednost poručuju da je hrvatskoj firmi isporučivano oružje koje je "Skaut" nije ni tražio. Sumnjaju da će

Ministarstvo odbrane moći da ispoštuje isporuku po ugovoru i pravosnažnoj presudi Suda BiH. Zagrebački Skaut prvi put je tužio Ministarstvo odbrane 2013. godine, jer nije dostavilo oružje koje su platili i koje je i predviđeno ugovorima iz 2003. godine. Na tužbu zagrebačke firme, Ministarstvo odbrane je upozoravala i Kancelarija za reviziju institucija BiH.