SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSAO U TREĆOJ DOBI
 
Hrvatska budućnost je u starosti
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 13.01.2019. - 19:39:41
KOLUMNA - Oni su bitan dio društva. Nisu građani drugog reda. Nisu tek oni koji stvaraju redove u čekaonicama ambulanti ili u predvorjima banaka.

Nisu umorni šetači po trgovima, besciljni enigmati preživljavanja, potrošači likvidnih zaliha. Ne, umirovljenici su heroji današnjeg vremena, čudo društva koje se raspada, a sad imaju priliku postati superherojima Hrvatske. Da, žalosno, ali istinito. Umirovljenici nakon desetljeća teška rada imaju priliku ponovno raditi. Ne samo oni koji su u starosnoj mirovini, već i oni u prijevremenoj. Honorarno, ugovorom na radu, četverosatnim zapošljavanjem, naši penzići stvorit će novu vojsku koja će pokrenuti boj za narod svoj. 

U Hrvatskoj je sve više slobodnih radnih mjesta. Slabo su plaćeni, no ukoliko ne zahtijevaju veći fizički napor postaju odlična nadopuna malim mirovinama. Umirovljenici kao spašavatelji hrvatske gorde stvarnosti mnogima je zvučalo kao loš vic u ovoj zemlji gdje je satira odavno postala istinom. Jest, u trendu iseljavanja i prijetnje od konačnog kolapsa, Hrvatska je morala posegnuti u posljednji ešalon radne snage.

Do sad nisu dirali djecu i starce.

Djece je sve manje, starih i nemoćnih za izvoz. Opustjet će klupe u parkovima, više se neće bezbrižno igrati na karte, valjati balote, vući sudbonosni potezi šaha. Nestat će štrikeraja i danonoćnog prepucavanja na Facebooku. Slijedi povratak Jedija, onih koji su i u prošlom sistemu navikli na rad, štednju i odricanje. Uvijek su se bojali crnih dana, no sada nema straha. Sav rad će se pošteno obračunati i uračunati u mirovinski staž. Hrvatskoj slijede bolji dani jer će kotač zamašnjak gurati pošteni, hrabri i marljivi ljudi. 

Istina, malu bojazan izaziva mi poziv i otvaranje mogućnosti da umirovljenici rade kao zaštitari. No, to je posao koji će se, vjerojatno, nuditi bivšim policajcima, vojnim licima, pirotehničarima i sl. Ako i krene gospodarski oporavak kroz ovakav način rada, možda se otvori mogućnost da mlađi hrvatski umirovljenici u dijaspori pohrle natrag u domaju tražeći dodatnu vrijednost na svoje sposobnosti.

Samo, ono što smo propagirali još 2004. Europa se dosjetila davno prije. Nismo tako inovativan narod. Financijski mamac za umirovljenike nije bačen samo u nas. Nekako možemo računati na okamenjenu vezanost umirovljenika za svoj dom i domovinu, pa će, skučeni u Hrvatskoj, preferirati ''rad od doma''. Generacije koje su ekonomski izbjegle, rezignirane su i ne pomišljaju na povratak. Njih ne vežu ni stare niti ovo vijeke tekovine revolucije. 

Naivnost koju smo iskazivali povicima: ''Mi smo Titovi, Tito je naš!'' ili ''Nek' ti kušin bude stina, al' Hrvatsku sine voli!'' nestala je dok bi za večerom hrdali parizer i stari kruh, dok su ''parolaši'' što sindikalni, što politički, blagovali oblizeke u domovima s lijepim pogledom i odmakom od plebsa koji je životario i kopao svoju sudbinu po kontejnerima. 

Možda poslovne prilike razriješe problematiku beskućništva ili noćnog kontejnerskog zbjega. Dok jednome ne smrkne drugome ne svane. Da bi političari i uhljebi mogli uživati u svom luksuzu neophodan je pritok svježeg novca. Stara krv za svjež novac, a financijski vampirizam države dobiva tek novi oblik parazitskog odnosa prema najslabijoj klasi društva. Umirovljenici će dobiti svrhu, moći će iz staračkog doma na posao i plaćati si smještaj. Samo, samo ako se ostvari trend zapošljavanja umirovljenika da zbog tog novog odnosa snaga ne bi uslijedilo poskupljenje smještaja, prehrane, lijekova. 

Većina umirovljenika je s razlogom u mirovini i neće moći ostvariti državni benefit koji im se nudi. Država vas treba, postanite njezini heroji. S PTSP-om, hodalicom, kateterizirani ili s pejsmejkerom, tu ste da stanete na ekonomski bedem domovine. Hrvatska budućnost je u starosti. Nismo još umrli. 

Možda smo na samrti, na respiratoru, no nada još živi. Starci tako postaju zaštitari, ne banaka, već sutrašnjeg dana koji se rađa i umire u pelenama.