SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENA
 
Hotel Imperial nije prodan jer je preskup
Autor/izvor: SEEbiz / iCapital
Datum objave: 25.02.2015. - 12:36:31
ANALIZA - Nakon što je početkom mjeseca objavljeno da nije bilo zainteresiranih za privatizaciju Hotela Maestral nakon što je država objavila cijenu, iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) su sada stigle iste vijesti i za Imperial.
Iako su u prvom krugu za Imperial stigle četiri neobvezujuće ponude, nakon što je minimalna cijena za nešto iznad 50% državnog udjela postavljena na 782,35 HRK po dionici (ukupno 249m HRK), potencijalni investitori su se povukli i nisu poslali obvezujuće ponude.

Kao i kod Hotela Maestral, model privatizacije po kojem je jedini uvjet bio cijena i vlastiti poslovni plan kojeg bi investitori dostavili je uslijedio nakon već jednog neuspješnog pokušaja prodaje državnog udjela u 2014., kada su bili postavljeni i uvjeti poput minimalnog iznosa ulaganja. Ipak, čini se da investitorima glavni problem ostaje cijena, koja je za Imperial bila 72% iznad tržišne postignute u ponedjeljak. Relativno (u odnosu na rezultate za 2014.) je država tražila P/S od 4,4x, P/E 42,4x, P/B 1,6x i EV/EBITDA 14,2x.

Za Hotele Maestral je cijena također bila postavljena relativno visoko, 42% iznad tržišne cijene dan prije nego je objavljeno da nije bilo obvezujućih ponuda (tražilo se minimalno 168m HRK, odnosno 478,30 HRK po dionici za državni udio od 68%). U odnosu na posljednje rezultate dostupne u tom trenutku (trailing 9M2014) radilo se o multiplama P/S 5,1x, P/E 120,9x, P/B 1,9x i EV/EBITDA 27,5x.

U više navrata se od upravitelja državnom imovinom moglo čuti kako se od privatizacija neće odustati, ali da se ni cijena neće spuštati. Ako stvarno bude tako, ostaje za vidjeti čime drugim će se pokušati privući investitori.

www.icapital.hr