DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Horvat: U isplati plaća u Uljaniku uz Vladu mora sudjelovati i strateški partner
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.02.2019. - 15:10:00
ZAGREB - Isplata plaća u Uljaniku mora biti dio pronalaska modela međufinanciranja do prihvaćanja programa restrukturiranja, u čemu uz Vladu mora sudjelovati izabrani strateški partner, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva Darko Horvat.

Upitan za komentar nadanja sindikata da bi se na ročištu 26. veljače mogao izbjeći stečaj i pronaći način isplata plaća, Horvat je nakon potpisivanja sporazuma o suradnji na provedbi pojedinačnih jamstava za ruralni razvoj potpisanih između Hamag-Bicro-a i 16 financijskih institucija rekao kako isplata plaća mora biti dio modela pronalaska izvora međufinanciranja dok se ne donese i u Europskoj komisiji usvoji program restrukturiranja.

"Oko 600 milijuna kuna, što je brojka o kojoj govorimo, moramo podijeliti sa strateškim partnerom. Očekujem informaciju ima li on vjerodostojni izvor financiranja, da bismo u Vladi mogli pristupiti sporazumu koji bi pronašao mogućnost da se isplate plaće, riješi velik dio dobavljača i nađe model završetka gradnje brodova koji pritišću državni proračun zbog državnih jamstava", rekao je Horvat.

U nekoliko ranijih izjava on je isticao kako Europska komisija nije protiv toga da država i strateški partner u omjeru pola-pola sudjeluju u međufinanciranju Uljanika do izrade programa restrukturiranja te da je riječ o iznosu od 600 milijuna kuna, potrebnih za deblokadu računa, završetak brodova koji su trenutačno na navozima i isplatu tri zaostale plaće.

Horvat je jučer ustvrdio da izabrani strateški partner, Brodosplit, ubrzano traži način financiranja svoga 50-postotnoga udjela u restrukturiranju.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je u četvrtak nakon skupa radnika na kojemu su bile Uprave Uljanika i 3. maja, da je stanje među radnicima sve teže te je apelirao na sve koji sudjeluju u rješavanju problema da ne dozvole da se brodogradilište ugasi, a na odabranog potencijalnog partnera Uljanika – Brodosplit i njegovog partnera talijanski Fincantieri, da se uključe u rješavanje deblokade računa 3. maja.

Uprava Uljanika je nakon šest mjeseci konačno došla pred radnike i pokušala dati informaciju o stanju u 3. maju i Uljanik grupi, rekao je Šoljić naglasivši da radnicima danas nisu dana nikakva jamstva, da ne znaju kada će biti isplaćene plaće, niti što će biti 26. veljače za kada je zakazano novo ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem. Do 25. veljače ćemo čekati, a nakon toga ćemo donijeti odluku o mogućim radikalnijim sindikalnim akcijama, kazao je Šoljić.

Prvo ročite u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj održano je 4. veljače, a novo zakazano je za 26. veljače. Ako sudu ranije bude dostavljena potvrda da je račun 3. maja deblokiran, postupak će biti obustavljen.