DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZGUBLJEN
 
Horvat nema pojma koliko vrijede dionice Petrokemije
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 08.08.2019. - 07:08:08
ZAGREB - Gostujući u Dnevniku HRT-a ministar gospodarstva Darko Horvat osvrnuo se na upravljanje kutinskom Petrokemijom nakon provedene privatizacije ustvrdivši da je od zaključenja privatizacijskog ciklusa cijena dionice Petrokemije porasla s 10 na 66 kuna.

 Na žalost, podaci kojima raspolaže ministar ne odgovaraju stvarnim činjenicama.

Naime, zaključna cijena dionice Petrokemije na Zagrebačkoj burzi u srijedu, kada je ministar izašao s neprovjerenom brojkom, iznosila je 20,80 kuna. I u razdoblju od posljednja četiri mjeseca cijena je bila daleko ispod spomenute cifre, varirala je u rasponu između 15 i 20 kuna.

Zadnji puta je bila na razinama od 66 kuna u studenom prošle godine, ali samo nakratko, dok tržište nije procesuiralo sve promjene u kapitalu kutinske tvrtke koje su se dogodile u procesu privatizacije.

Podsjetimo, privatizacija Petrokemije provedena je lani u dvije faze. Najprije je Vlada od banaka preuzela potraživanja vrijedna 450 milijuna kuna i u zamjenu dobila dionice kutinske tvrtke, a nakon toga su strateški ulagači dokapitalizirali kompaniju s 450 milijuna kuna.

Pritom treba naglasiti da je za preuzetih 450 milijuna kuna obveza država dobila znatno manji udjel nego Ina i PPD, koje su u Petrokemiju 'upumpale' isti iznos u kešu.

Naime, u prvom koraku, nakon što je država preuzela obveze banaka početkom listopada 2018., provedeno je povećanje kapitala u sklopu kojeg je država dobila 45 milijuna dionica jedinične vrijednosti od 10 kuna. Time je ukupni kapital povećan sa 42,9 milijuna kuna na 492,9 milijuna kuna.