SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BRZA REAKCIJA
 
Horvat: Kineska delegacija u Uljaniku i 3. maju za Praznik rada
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.04.2019. - 10:16:00
Zadnja izmjena: 18.04.2019. - 10:18:55
ZAGREB -  Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izvijestio je u četvrtak da će delegacija "najveće svjetske brodograđevne industrije" za praznik rada obići brodogradilišta u Puli i Rijeci.

"S obzirom na razno-razne insinuacije po medijima, vjerodostojno, siguran sam pravovremeno i potpuno iskreno - u poslijepodnevnim satima 30. travnja u Hrvatsku će doći delegacija najveće svjetske brodograđevne industrije. Prvog maja, bez obzira na praznik rada, obići ćemo brodogradilišta i u Puli i u Rijeci, a dan nakon toga ćemo s njima održati završni i zaključni sastanak, ne prejudicirajući njihovu odluku", izjavio je Horvat novinarima uoči sjednice Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u jučerašnjem razgovoru za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) izvijestio da će između 25. travnja i 10. svibnja u Hrvatsku doći, zajedno s najvišim izaslanstvom, predsjednik uprave China Shipbuilding Industry Corporation, kojega je kontaktirao premijer Li prigodom boravka u Hrvatskoj prošlog tjedna.

Kineska brodogradnja trenutno je u fazi radikalne promjene. Naime, potražnja trgovačkih brodova (okosnica kineske brodogradnje) doživjela je na svjetskom tržištu vrtoglavi pad od 82 posto, posebni segmenti u toj branši brodogradnje jednostavno su nestali s tržišta, pa se Kina našla u situaciji nužnosti radikalnog tehnološkog restrukturiranja.

Kina i dalje zadržava prvo mjesto s 31-postotnim udjelom u ukupnoj svjetskoj proizvodnji, no u stopu je slijedi Europska unija koja vlada s 27 posto tržišta. Slijedi Južna Koreja s 18 posto udjela, no valja znati da je ona 2016. zabilježila pad proizvodnje od šest posto. Zatim je tu i Japan s 15 posto udjela, uz zabilježeni pad proizvodnje u 2016. od čak 11 posto.

Posebno zabrinjavajući za europsku brodogradnju strateški je cilj Kine da njezina brodogradilišta do 2025. budu svjetski lider i u proizvodnji kruzera i putničkih brodova, na kojima je europska brodogradnja posljednjih godina opstala i drži 90 posto te profitabilne brodograđevne tržišne niše.