SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STEČAJ?
 
Hoće li Tehnika ipak potonuti u stečaj?
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 07.09.2018. - 11:14:00
Zadnja izmjena: 07.09.2018. - 11:17:01
ZAGREB - Jučer je doneseno rešenje Trgovačkog suda Zagreb za pokretanje prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom.

Određeno je vještačenje na okolnost utvrđenja postoji li u slučaju Tehnike stečajni razlog prezaduženosti, a povodom prijedloga Zagorje Tehnobetona.

- Tehnika kao i u objavi od 7. kolovoza smatra kako je prijedlog neosnovan i predstavlja grubu zloupotrebu zakonskih ovlaštenja, jer je u predmetu koji se kod istog suda vodio po prijedlogu istog predlagatelja pravomoćno, temeljem vještačkog nalaza, utvrđeno da ne postoji prezaduženost Tehnike, obzirom da vrijednost imovine značajno nadilazi vrijednost obveza. Tehnika stoga smatra i očekuje da će i ovaj prijedlog biti odbijen kao neosnovan u cijelosti, priopćeno je iz kompanije.

Prije desetak dana, Uprava Tehnike najavila je žalbu na presudu Trgovačkog suda kojom je odbačen njezin zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka. Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Ante Galić odbacio je zahtjev za uvođenje predstečaja u Tehniku jer sud u ovome trenutku razmatra otvaranje stečaja u toj tvrtki.

- Smatramo da ovakav stav Trgovačkog suda nije ispravan, te ćemo na isto rješenje uložiti žalbu Visokom trgovačkom sudu – najavio je predsjednik Uprave Tehnike Zlatko Sirovec.

Drugim riječima, Tehnika će na drugostupanjskom sudištu pokušati dokazati da se istodobno mogu voditi i predstečajni postupak i rješavati zahtjev za otvaranje stečaja u tvrtki.

Uprava Tehnike je potkraj kolovoza izvijestila radnike da plaće neće biti jer je račun kompanije blokiran, te da se mogu nadati da će se to primijeniti kad sud odgovori na njihov zahtjev za otvaranjem predstečajne nagodbe što bi im trebalo deblokirati račun, što je preduvjet za isplatu plaće. Poručili su i da rade na naplati potraživanja kako bi se osigurala sredstva za isplatu plaća i nadaju se da će se nakon odluka suda to dogoditi do kraja mjeseca.

Na zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe uprava Tehnike se odlučila jer jedino tako može deblokirati račun koji joj je blokirao alžirski investitor aktiviranjem bankarskog jamstva nakon što je prethodno jednostrano raskinuo ugovor o gradnji bolnice u Alžiru, što je projekt na kojem je Tehnika radila s Ingrom i vrijedan je 56 milijuna eura.

No, nije gubitak posla u Alžiru i blokada računa zbog aktiviranja garancija jedino što se sručilo u posljednjih nekoliko godina na Tehniku. Ta je tvrtka prošlu godinu završila u minusu od 141,8 milijuna kuna, na što je posebice utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor, bez čega bi procijenili su u Tehnici prošlu godinu završili oko nule, odnosno ne bi bili u gubitku.

Dionice Tehnike (ZSE:THNK-R-A) jučer su bile dobitnice dana zbog skoka od 28,3 posto, na 59 kuna, uz 209 tisuća kuna prometa. U očitovanju Zagrebačkoj burzi tvrde da im nisu poznate okolnosti zbog kojih bi cijena rasla.

Jutros su dionice Tehnike otvorile u minusu od 13,6 posto i pale su na 51 kunu.