GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li se Iran odlučiti na cyber-rat protiv SAD-a i njegovih saveznika?

Hoće li se Iran odlučiti na cyber-rat protiv SAD-a i njegovih saveznika?
CYBER RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 09:48
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
TEHERAN - Očekuje se da će hakeri koje podržava Teheran napasti SAD i njegove saveznike kako bi osvetili ubojstvo iranskog generala. DW je pitao stručnjake za sigurnost o iranskim mogućnostima za vođenje cyber-rata.

Dan nakon što je u napadima američkim dronovima ubijen iranski general Kasim Sulejmani, američko Ministarstvo za unutarnju sigurnost izdalo je upozorenje zbog mogućih cyber-napada Irana i njegovih pomagača.

„Iran ima snažan cyber-program i može izvršiti napade protiv SAD-a. Iran je u najmanju ruku sposoban izvršiti napade s privremenim razornim efektima na kritičnu infrastrukturu u SAD-u“, piše u tom upozorenju.

Vlasti su tražile od građana da budu spremni na „cyber-napade, sumnjivu elektronsku poštu i zastoje na Internetu". Samo nekoliko sati od objavljivanja tog upozorenja, internetsku stranicu savezne vlade napali su hakeri navodno povezani s Iranom: fotografiju predsjednika Donalda Trumpa su obradili tako da izgleda kao da je udaren u lice i također su odali počast ubijenom Sulejmaniju.

„Hakirali Iranci iz grupe za cyber-sigurnost. Ovo je samo mali dio iranske sposobnosti! Uvijek smo spremni", potpisali su hakeri.

Još nije potvrđeno jesu li ti hakeri bili povezani s Teheranom, ali napad na američki Internet ličio je na napade iranskih hakera iz prošlosti. Iran je isprva obećao „snažnu osvetu" nakon ubojstva Sulejmanija, ali se onda zaustavio na nekoliko ispaljenih projektila na ciljeve u Iraku. Hoće li možda udar hakerskim snagama biti nastavak odmazde?

„Mislim da Iran neće koristiti cyber-napade kao primarni mehanizam osvete, već kao dio šireg osvetničkog pohoda. Nije pitanje hoće li to učiniti, već samo kada", izjavio je za DW Philip Ingram, bivši britanski vojni obavještajni časnik.

Vjeruje se da je Iran znatno razvio svoje hakerske sposobnosti kao odgovor na napad virusom Stuxnet iz 2010. na iranska nuklearna postrojenja. Smatra se da su taj napad izveli SAD i Izrael.

Otad je Teheran optužen za više velikih cyber-udara na svoje rivale, od kojih je najpoznatiji napad na naftnu kompaniju Saudi Aramco 2017. Taj napad je prisilio Aramco da potpuno promijeni kompjutersku mrežu i hardver.
Hakeri koji rade za Iran također se sumnjiče za napade u SAD – na važnu infrastrukturu, velike banke i akademske institucije, uključujući i onaj kada je napadnuta jedna hidroelektrana u neposrednoj blizini New Yorka.

„Posljednjih godina, posebno pod budnim okom pokojnog Sulejmanija, Iran je snažno razvio kapacitete za digitalni rat, kako bi nadoknadio slabu konvencionalnu vojnu silu zemlje", kaže za DW Yana Popkostova, direktorica Europskog centra za energetsku i geopolitičku analizu.

No ona kaže da će se Iran potruditi izbjeći direktnu konfrontaciju ili cyber-rat koji bi direktno vodila država. „Iako će se cyber-napadi sigurno koristiti, oni će se obavljati preko pomoćnika, kako bi Iran mogao negirati da su oni počinjeni u ime države", rekla je Popkostova.

Jens Monrad, stručnjak iz firme za cyber sigurnost FireEye, ne predviđa skore akcije jer, kako kaže, takvi napadi zahtijevaju detaljne pripreme. „Ne bih rekao da bi Iran danas, recimo, mogao pritisnuti crveni gumb i izvrši takav napad", rekao je on za DW.

„Vjerojatnije je da će biti pokušaja špijunskih kampanja protiv vladinih i vojnih organizacija kako bi saznali kakva politika se vodi ili sprema, ili kako bi dobili osjetljive informacije vezane za buduće napade", dodaje Monrad.

Poučen napadima u prošlosti, SAD je posljednjih godina izgradio čvrstu obranu od hakera. Ali to što se Amerika uzda u kompletnu umreženost infrastrukture – od financijskih tržišta do brana – čini je ranjivijom za hakerske napade. Iran, nasuprot tome, i dalje može funkcionirati i bez Interneta.
Iako su iranske mogućnosti dosta napredovale od napada Stuxneta, one se još uvijek ne mogu usporediti s mogućnostima zemalja kao što su SAD, Kina, Rusija i Izrael.

„Stavio bih Rusiju i Kinu na vrh liste, a kada govorimo o mogućnostima zapadnih zemalja, na vrhu su SAD, Velika Britanija i Izrael. Iran je malo iza njih, uglavnom zato što je pod jakim sankcijama, teže mu je obučiti ljude i osigurati im tehnologiju. Ali oni nisu potpuno izolirani", kaže Ingram.

Stručnjaci kažu da bi Iran nedostatke mogao nadomjestiti pokretanjem cyber-napada u koordinaciji s bliskom saveznicom Rusijom.

„Te dvije zemlje su sve bliskije. Rusija je imala agresivnu kampanju dezinformacija na Internetu i šire. Ako bi Rusi mogli iskoristiti Iran, sakriti se iza njega i tako negirati napade na različitim mjestima ili dobiti više iranske nafte i drugih stvari – mislim da su koordinirani napadi itekako mogući, ako ne i vjerojatni" rekao je Ingram.

Tagovi: Iran, iranski hakeri, Philip Ingram, Kasim Sulejmani, Jens Monrad, FireEye
PROČITAJ I OVO
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE