DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEŽAK ZADATAK
 
Hoće li Milanovićeva Vlada uspjeti provesti fiskalnu konsolidaciju bez šoka za ekonomiju?
Autor/izvor: SEEbiz / cronomy
Datum objave: 25.12.2011. - 10:03:04
ZAGREB - Najbolji rezime ekonomskog stanja svijeta u 2011. dao je glavni ekonomist MMF-a, Olivier Blanchard.
Od četiri glavne lekcije za Hrvatsku u ovom trenutku je vjerojatno najvažnija treća – fiskalna konsolidacija.

"Financijski investitori su shizofreni glede fiskalne konsolidacije i rasta", napisao je na svom blogu Blanchard prije nekoliko dana.

Upotreba riječi “shizofreni” je odlična. Dakle, ono o čemu nova Vlada koja planira (potrebnu) fiskalnu konsolidaciju mora voditi računa je da ne šokira ekonomiju. Zvuči čudno jer izgleda da je upravo to potrebno, u obliku pozitivnog šoka naravno, da je izvuče iz trenutne stagnacije. Ipak, fiskalna konsolidacija je vrlo delikatan posao u kojem ono što je dobro u očima financijskih tržišta u obliku kratkoročnih poboljšanja kamatnih stopa i rejtinga nije nužno i dobro za ekonomski oporavak zemlje. Može biti, ali nije zajamčeno da će se, ako Hrvatska izbjegne sniženje rejtinga i kamatne stope za refinanciranje duga iznad 7% u sljedećih par mjeseci i ekonomski oporaviti. Financijska tržišta to na kraju shvate i opet “kazne.”

Dva osnovna pitanja su (1) kojom metodom provesti konsolidaciju, prihodima ili rashodima i (2) koja je veličina tih poteza. Izjave koje se uglavnom vode osjećajno zadovoljvajućom i smirujućom “ništa se nikome neće dogoditi” pričom, a ne kompliciranom istinom da to ipak neće biti tako, nisu produktivne. Čačić je više iskren od drugih.

Uz to, lekcije uspješnih fiskalnih konsolidacija drugih zemalja, poput Švedske, Kanade ili Irske koje se često spominju, nisu savršeno primjenjive za svaku zemlju. Ne smiju se ignorirati i treba ih razmotriti i izolirati ono što je polučilo dobre rezultate, ali biti vrlo svjestan da su sve bile dobrim dijelom specifične. I Hrvatska mora biti specifična. Naposljetku, za malu otvorenu zemlju poput Hrvatske još je važnije da li se i kako EU oporavlja. S recesijom u EU, fiskalna konsolidacija u Hrvatskoj bit će daleko teža za provesti i bolnija za podnjeti.

Na žalost, ovo stoji u suprotnosti sa nedavnim snažnim iskorakom guvernera Rohatinskog da je veći rez poželjniji od manjeg. Je li? Ono što Blanchard govori je da mačku rep ipak ne bi trebalo “skratiti odjednom.”

www.cronomy.org