GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Huawei ugroziti američko-britansko savezništvo?

Hoće li Huawei ugroziti američko-britansko savezništvo?
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 13:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson danas će odlučiti hoće li kineski Huawei sudjelovati u uvođenju 5G mobilne mreže Velike Britanije, čime bi riskirao narušavanje odnosa sa SAD-om ili Kinom uoči brexita.

Johnson će održati sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem će biti dane preporuke o Huaweijevoj ulozi.

Odluka će oduševiti ili šokirati jedno od dva najveća svjetska gospodarstva. Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa strahuje da bi Kina mogla upotrebljavati Huawei za krađu zapadnjačkih tajni, dok Peking upozorava da će blokiranjem kompanije Velika Britanija naštetiti kineskim investicijama u otok.

Johnson je u ponedjeljak rekao kako je moguće biti u tijeku s novom tehnologijom 5G-a i bez ugrožavanja nacionalne sigurnosti ili "dubokog obavještajnog odnosa" s SAD-om.

„Naći ćemo rješenje koje će nam omogućiti ostvarenje oba cilja", rekao je britanski premijer.

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei priopćio je kako SAD želi spriječiti njegov ulazak u britansku 5G mrežu, jer nijedna američka kompanija ne može ponuditi takvu tehnologiju po konkurentnim cijenama.

Huawei u Britaniji, kao lisica u kokošinjicu

Izvori su Reutersu prošlog tjedna rekli da su viši britanski dužnosnici predložili da se Huaweiju dodijeli ograničena uloga u izgradnji 5G mreže. To bi bio „proračunati kompromis", koji bi se Washingtonu mogao predstaviti kao oštro ograničenje, ali bi ga britanski operatori koji već koriste opremu tvrtke mogli prihvatiti.

Bivši konzervativni čelnik odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat usporedio je dopuštenje pristupa Huaweija britanskog 5G mreži s „puštanjem lisice u kokošinjac kad ustvari treba čuvati ogradu".

No, telekomunikacijske tvrtke su upozorile da bi ih potpuna zabrana Huaweija koštala milijarde dolara, kao i odgodu uvođenje 5G-a. Time bi bile ostavljene da se oslone na švedski Ericsson i finsku Nokiju, jedine glavne konkurente kineskom gigantu.

Britanska obavještajna služba kritizirala je Huawei zbog neuspješnog rješavanja sigurnosnih propusta u svojoj opremi, no također je priopćila da nije pronašla dokaze o državnoj špijunaži.

Bivša britanska premijerka Theresa May prošle se je godine, prije odlaska s dužnosti, složila da Huaweiju treba blokirati ulazak u temeljne dijelove 5G mreže, ali da mu se može omogućiti ograničeni pristup dijelovima koji nisu toliko bitni.

Tagovi: Huawei, Velika Britanija, Brexit, 5G mreža, 5G tehnologija, Donald Trump, Boris Johnson
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE