SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SVE GORE
 
HNB: Proračunski deficit u ovoj godini raste na 5,8% BDP-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.07.2011. - 16:21:00
Zadnja izmjena: 07.07.2011. - 21:02:05
ZAGREB - Stanje javnih financija u 2011. nastavit će se pogoršavati, pa bi manjak opće države mogao dosegnuti 5,8% BDP-a, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB) u novom Biltenu.
Pogoršanje je rezultat loše situacije s prihodima, navode analitičari i ukazuju na opasnost rasta javnog duga, koji će se i jednokratno povećati zato što će država u procesu privatizacije brodogradilišta preuzeti njihove financijske obveze.

Ukupni fiskalni manjak, prema sadašnjim Vladinim planovima, u 2012. godini trebao bi biti smanjen na 4,4%, ali će javni dug i dalje rasti. U ovoj godini javni će dug iznositi 44,1% BDP-a, a 2012. porast će na 46 posto, navodi se u Biltenu. Uz to, dugovi brodogradilišta u javnom vlasništvu povećali bi iznos javnog duga za oko 3% BDP-a.

HNB u ovoj godini očekuje rast domaćega gospodarstva od samo 1 posto. Rast  bi se tek 2012. trebao ubrzati, no, projicirana stopa od 2,2 posto sljedeće godine i dalje će biti znatno niža od onih prije krize.

Prethodnom projekcijom za 2011. HNB je računala na rast BDP-a od 1,4%. Snižene projekcije rezultat su slabije osobne potrošnje od očekivane, odnosno loše situacije na tržištu rada i suzdržavanja stanovništva od novih zaduživanja, objašnjavaju analitičari HNB-a.

Istodobno HNB očekuje više stope inflacije u odnosu na one iz ranijih projekcija, pa bi prosječna godišnja stopa mogla iznositi 2,8%. Krajem ove godine inflacija bi mogla biti i viša od spomenute. U 2012. očekuje se smanjivanje uvoznih cjenovnih pritisaka, navodi se u Biltenu.