GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB preuzima od HUB-a izračun i objavu Nacionalne referentne stope

HNB preuzima od HUB-a izračun i objavu Nacionalne referentne stope
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2020 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) preuzet će od Hrvatske udruge banaka (HUB) izračun i objavu Nacionalne referentne stope (NRS), a prvi izračun, koje će se odnositi na prvo tromjesečje 2020., HNB će objaviti u svibnju, izvijestili su u ponedjeljak iz središnje banke.

Nacionalna referentna stopa prosječnog troška financiranja hrvatskoga bankarskog sektora (NRS) jedna je od referentnih kamatnih stopa koje se u Hrvatskoj koriste u financijskim proizvodima i ugovorima, uključujući i ugovore o kreditu s potrošačima, stoji u objavi na internetskim stranicama HNB-a, uz napomenu da s istekom razdoblja predviđenog u prijelaznim odredbama europske uredbe br. 2016/1011, preduvjet za daljnje korištenje NRS-a od 1. siječnja 2020. jest njegovo usklađivanje s tom uredbom.

Njome se propisuje regulatorni okvir za izračun referentnih vrijednosti koje se koriste na financijskim tržištima kako bi se osigurala njihova ispravnost i točnost.
NRS je dosad izračunavala i objavljivala Hrvatska udruga banaka (HUB), a iz HNB-a poručuju da zbog važnosti NRS-a za domaće financijsko tržište te osiguranja kontinuiteta i neovisnosti njegova izračuna i objave, kao i u svjetlu činjenice da HUB u ovom trenutku ne ispunjava kriterije kojima moraju udovoljavati administratori referentnih vrijednosti, HUB će u veljači objaviti zadnji izračun NRS-a, a koji će se odnositi na četvrto tromjesečje prošle godine.
NRS za prvo tromjesečje 2020. izračunat će i objaviti HNB i to će činiti i dalje, a izračunate stope HNB će po prvi put objaviti u svibnju ove godine, u skladu s utvrđenim kalendarom objave, kažu iz središnje banke.

Nova uloga HNB-a u izračunu NRS-a i korištenje podataka koje banke i štedne banke dostavljaju HNB-u u sklopu redovnog izvješćivanja podrobnije su razrađeni Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama koji je prošao javnu raspravu, dodaju iz HNB-a, uz napominjući da će na svojim mrežnim stranicama objaviti i metodologiju za izračun NRS-a.

Zakonom o potrošačkom kreditiranju propisuje se da kreditne institucije kod kredita s promjenjivom kamatnom stopom definiraju parametar koji prate u kontekstu donošenja odluke o njezinoj korekciji, a on mora biti jasan i poznat potrošačima. Kreditne institucije mogu izabrati jedan od parametara koji su propisani Zakonom o potrošačkom kreditiranju - referentne kamatne stope (EURIBOR, LIBOR), NRS, prinos na trezorske zapise Ministarstva financija i prosječne kamatne stope na depozite građana u danoj valuti, pojašnjavaju iz HNB-a.

Udio kredita odobrenih uz NRS u ukupnim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom u rujnu 2019. iznosio je 29 posto, odnosno bilo je 46 milijardi kuna odobrenih kredita kreditnih institucija uz promjenjivu kamatnu stopu, stoji u objavi.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, Hrvatska narodna banka, nacionalna referentna stopa
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE