SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPUTA
 
HNB: Banke će morati uvesti asistente za pomoć starijim i nemoćnim na bankomatima
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 14.11.2019. - 09:51:29
ZAGREB - Banke koje su klijentima uvele naknadu za podizanje gotovine na šalteru morat će u poslovnicama imati osobe koje će pomagati svim onima koji se iz nekog razloga ne mogu služiti bankomatom. 

Hrvatska narodna banka (HNB) s takvom uputom želi osigurati da svi imaju osiguran barem jedan kanal za besplatno podizanje novca.

- HNB smatra da su banke dužne pružiti svu potrebnu pomoć i poduku – na licu mjesta, u poslovnicama – kako bi stariji i nemoćni potrošači, kao i oni koji do sada nisu savladali upotrebu digitalnih kanala, što lakše svladali korištenje bankomata kao besplatnog kanala za podizanje novca.

- Želimo ponuditi najnapredniju digitalnu banku u Hrvatskoj i ne bojimo se konkurencije jer imamo najbolju vrijednost za novac'

Također, očekujemo da banke ne dovode potrošače koji zbog svoje dobi, bolesti, smanjenja pokretljivosti, invaliditeta ili drugog objektivnog razloga nisu u mogućnosti koristiti bankomatima u diskriminirajući položaj, donosno u situaciju da zbog spomenutih okolnosti nisu u mogućnosti iskoristiti mogućnost besplatnog podizanja gotovine. S tim u vezi, HNB će bankama dati odgovarajuću uputu', poručili su iz HNB-a, piše Jutarnji list.

Najava dolazi tjedan dana nakon što je OTP banka objavila da će 22. studenog uvesti naknadu za podizanje gotovog novca u svojim poslovnicama, a Zagrebačka banka takvu naknadu primjenjuje od rujna.

Naknada u OTP banci iznosit će 4 kune za transakcije do iznosa od 500.000 kuna, odnosno 100 kuna za transakcije iznad tog iznosa. Naknada se neće naplaćivati za transakcije manje od 100 kuna dnevno, isplate s računa za zaštićena primanja i računa kojima raspolaže skrbnik, odnosno zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa.