GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hido Biščević prva zajednička odluka Milanovića i Plenkovića

Hido Biščević prva zajednička odluka Milanovića i Plenkovića
DIPLOMACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Imenovanje novog hrvatskog veleposlanika u Srbiji - a za njega je predložen Hido Biščević - mogao bi biti prvi test suradnje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, piše u srijedu Večernji list.

Hida Biščevića, bivšeg novinara i iskusnog diplomata, predložio je premijer, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se složila. No procedura imenovanja još nije gotova.

Da bi bila završena, kandidat mora dobiti privolu (agreman) države primateljice, odakle dolaze pozitivne reakcije, i proći saslušanje na saborskom Odboru za vanjsku politiku, a tek onda predsjednik potpisuje imenovanje.

Hoće li procedura završiti do 18. veljače, dokad Kolinda Grabar-Kitarović ima sve ovlasti i u punom je mandatu, ili će taj potpis - ili možda odbijanje imenovanja i pokušaj dogovora s Plenkovićem oko novog imena - ostati novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću, ostaje vidjeti, navodi dnevnik.

Imenovanja veleposlanika na kraju mandata premijera ili predsjednika uvijek su moralno upitna, pogotovo ako netko od sukreatora vanjske politike na taj način želi osigurati svoj kadar. Ovoga puta izbjegnuta je situacija velikih rotacija, koje su tako posvadile i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i predsjednika Ivu Josipovića jer "visi" samo jedno ime, ono Hide Biščevića. Kako je dosadašnji veleposlanik u Srbiji Gordan Bakota opozvan i odmah poslan u Njemačku, u toj je državi, koja s Hrvatskom ima specifične odnose, ostalo ispražnjeno mjesto.

Večernji list doznaje da Kolinda Grabar-Kitarović neće odluku "lomiti" preko koljena niti je požurivati, ali ako do 18. veljače Biščević prođe cijelu proceduru, onu u Saboru i ako stigne agreman iz Beograda, ona će tu odluku potpisati i uručiti vjerodajnice jer je riječ o državi u kojoj je potrebno imati nazočnog veleposlanika.

Biščević je prije karijere u diplomaciji radio kao novinar, a od 1990. do 1992. bio glavni urednik Vjesnika. Tada odlazi u Ministarstvo vanjskih poslova gdje postaje načelnik Odjela za azijske i arapske zemlje, bio je hrvatski veleposlanik u Turskoj, pomoćnik ministra vanjskih poslova, na mandatu veleposlanika u Ruskoj Federaciji, a 2003. imenovan državnim tajnikom.

Biščević je 2014. postao veleposlanik EU-a, Tadašnja visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton imenovala ga je za veleposlanika u Tadžikistanu. Nakon završetka tog mandata, vratio se na Zrinjevac, donosi Večernji list.

Tagovi: Hido Biščević, Zoran Milanović, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
JASNA PORUKA
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
ZAGREB - Mislav Kolakušić rekao je da ne dolazi u obzir da Pravo i pravda podrže vladu koju vode SDP ili HDZ.
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE