SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SABOR
 
HDZ skinuo Natašu Novaković s dnevnog reda
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.06.2019. - 11:28:24
ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav započeo je u 11 sati sjednicu na kojoj je oporba željela da se raspravlja o tome tko je mjerodavan za eventualnu odluku o izuzeću Nataše Novaković - predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju premijera Plenkovića. Međutim, vladajuća većina tu točku skinula je s dnevnog reda.

Trećina članova Odbora za Ustav iz redova oporbe zatražila je da o tome raspravlja to radno tijelo, odnosno da zaključi da je za pitanje izuzeća mjerodavan saborski Odbor za izbor i imenovanja. Međutim, Marija Jelkovec iz HDZ-a zatražila je skidanje te točke s dnevnog reda.

Predsjednik Odbora Željko Reiner već je na početku sjednice pojasnio kako su inicijalno na dnevnom redu bile dvije točke, a da je kasnije dobio zahtjev trećine članova odbora da se doda i točka vezana uz izuzeće Nataše Novaković. Podsjetio je da je dobio i prigovor Marije Jelkovac.

I ona je na početku podsjetila zašto je podnijela prigovor. 'Smatram da sukladno članku 60 poslovnika ovaj Odbor nije nadležan za razmatranje i donošenje predložene odluke. Odbor može rješavati pitanja vezana uz postojeće nadležnosti radnih tijela ovog Sabora, ali ne i zakona', kazala je.

Odbor ne može odlučivati o novim nadležnostima drugih tijela ovog Sabora, kazala je. 'To bi bilo presedansko i ne bi bilo sukladno poslovniku', poručila je, dodavši da se ova točka mora skinuti s dnevnog reda.

Reiner je kazao da se sukladno poslovniku o prigovorima ne otvara rasprava. Stoga je odmah stavio na glasanje tko podržava HDZ-ov prigovor. Sedam članova ga je prihvatilo, a pet je bilo protiv te je time ta točka izbačena s dnevnog reda.

Prigovor je uputio i SDP-ov Arsen Bauk, koji je kazao da HDZ u ovom slučaju brani Plenkovića kao što je ta stranka kroz bivše saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa branila Sanadera u slučaju 'satovi.'

'Uskraćivanje rasprave nije baš najbolji način za braniti premijera, a to i on zna', kazao je Bauk.

Prigovor Arsena Bauka odbačen je sa 7 glasova, a nakon toga oproba je napustila sjednicu odbora.