SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SABOR
 
HDZ nije skupio većinu za Zakon o udomiteljstvu
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 04.12.2018. - 08:10:35
ZAGREB - Hrvatski sabor jučer nije glasovao o Zakonu o udomiteljstvu koji je izazvao prijepore u vladajućoj koaliciji, iako je tako bilo planirano, pa će se o njemu, doznaje Jutarnji list, glasovati ovaj petak.

HDZ-ovci očito jučer nisu bili spremni igrati lutriju s ovim zakonom, odnosno nisu bili sigurni hoće li imati dovoljan broj ruku za izglasavanje, budući da je glavni koalicijski partner HNS, koji je podnio amandman da i životni i neformalni životni partneri mogu udomljavati djecu, najavio da neće glasati za HDZ-ov zakon i da će biti suzdržan, piše Jutarnji list.

Popriličan broj partnera iz vladajuće većine jučer je, piše list, također potvrdio da će biti za HNS-ov amandman i protiv ovakvog zakona. No, kombinacije su različite, pa nije čudno da su HDZ-ovci procijenili da će glasovati u petak "kada se steknu uvjeti", kako je to rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

HDZ-u za izglasavanje zakona treba većina prisutnih zastupnika u Saboru, a pitanje je koliko će se njih pojaviti i hoće li imati kvorum od 76 ruku. Jer SDP je jučer Jutarnjem potvrdio da njihov 31 zastupnik neće glasovati, ako se ne podrži amandman, a i Most je najavio da neće držati ljestve HDZ-u, odnosno da njihovih 12 zastupnika iz Kluba neće glasati.

Podsjetimo, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je da i dalje traju konzultacije o načinu glasovanja o Zakonu o udomiteljstvu pa zato taj zakon, koji je podijelio vladajuću većinu, nije bio na popisu zakona o kojima se glasuje.

"Danas smo se fokusirali na donošenje proračuna, mislili smo da će možda i dulje trajati glasovanje. Oko točaka dnevnog reda o kojima još uvijek traju konzultacije danas nismo glasovali, prema tome, imamo još dva petka za glasovati", rekao je Bačić novinarima u ponedjeljak.