SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CYBER KRIMINAL
 
Hakeri ukrali osobne podatke četvrtine stanovnika Singapura
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 20.07.2018. - 13:43:18
SINGAPUR - Hakeri su ukrali osobne podatke četvrtine stanovnika Singapura, izjavili su službenici.

Ukradeni su osobni podaci 1,5 milijuna ljudi, odnosno oko jedne četvrtine populacije, izjavili su zdravstveni službenici, piše BBC.

Provalili su u bazu podataka ministarstva zdravstva u "namjernom, ciljanom i dobro isplaniranom napadu", stoji u izjavi vlade. Ciljane su osobe koje su posjećivale bolnice između 1. svibnja 2015. i 4. srpnja ove godine, a među njima je i premijer. Vlada je izjavila da je ovo najozbiljnija zloupotreba podataka koju je zemlja ikada doživjela.
Među ukradenim podacima su imena i adrese, ali ne i medicinski podaci, osim liječničkih recepata u nekim slučajevima. "Uzete su informacije o lijekovima oko 160.000 pacijenata", stoji u izjavi vlade:

"Medicinski kartoni i podaci nisu promijenjeni ni izbrisani. Nisu ukradeni podaci o dijagnozama, rezultatima pretraga ili liječničkim uputama. Nismo pronašli dokaze o mogućem sličnom napadu u drugim javnim informatičkim sustavima zdravstva".

Vlada Singapura ranije je upozoravala na cyber napade te izjavila da je bila meta međunarodnih hakera, ali većina napada je spriječena. U posljednjim godinama pojačane su mjere opreza u ključnim ministarstvima. Prošle godine napadnuto je ministarstvo obrane, ali nisu ukradene važne informacije, objavili su službenici.