SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SDP
 
Hajdaš Dončić: Tražimo odlazak Davora Bernardića i unutarstranačke izbore
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 07.09.2018. - 19:49:29
KAMANJA - Neformalna skupina od 81 člana SDP-a zatražila je u petak u Kamanju "trenutni" odlazak Davora Bernardića s dužnosti predsjednika SDP-a zbog "katastrofalng vođenja stranke i rušenja njezina rejtinga među građanima".

Traže i održavanje izbora za sva stranačka tijela do kraja godine te poništenje svih sankcija protiv članova koji su kritički upozoravali na loše stanje u SDP-u.

Od Glavnog odbora SDP-a traži se da na prvoj sljedećoj sjednici donese potrebne odluke kako bi se ti zahtjevi mogli realizirati, pri čemu se ističe da je Glavni odbor "odgovoran za budućnost SDP-a i Hrvatske". Također posebnim se zaključkom pozivaju svi članovi SDP-a da "kroz sve organizacijske oblike" i tijela stranke otvoreno iznesu svoja stajališta i podupru te zahtjeve.

Osim četvorice suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a, Siniše Hajdaša Dončića, Peđe Grbina, MIhaela Zmajlovića i Vedrana Babića, u Kamanju su bili i Igor Dragovan, Nenad Stazić, Željko Jovanović, europarlamentarka Biljana Borzan, Arsen Bauk, te drugi viđeniji članovi stranke iz svih krajeva Hrvatske.

Nakon sastanka Hajdaš-Dončić je kazao da je na sastanku bilo više od 80 članova SDP-a, i onih koji su potpisali pismo za odlazak Davora Bernardića s čela stranke, kao i onih koji nisu.

"Drago mi je što su se priključili i neki drugi članovi i članice SDP-a jer svi imamo isti cilj, a to je SDP može bolje i da SDP može postati ponovno hrvatska avangarda", rekao je Hajdaš Dončić.

"Tražimo odlazak Davora Bernardića i izbore, a možemo ih samo provesti legalnim putem, odnosno daljnjim razgovorima i sa članovima Glavnog odbora i Predsjedništva koji moraju jednostavno shvatiti da ovako dalje više ne ide", rekao je Hajdaš Dončić i dodao da su na sastanku donijeli šest zaključaka.

"Rokovi za provedbu zaključaka postoje, ali kao moralna obveza članovima i članicama Predsjedništva i Glavnog odbora, a to je, što prije shvate da ova situacija nije dobra i što prije shvate da su SDP-u stvarno potrebni izbori to će i ova naša unutarstranačka agonija prije završiti", rekao je Hajdaš Dončić. "Ako Bernardić vidi da više tako ne ide pa brate reci. Ne mogu više", rekao je Hajdaš Dončić.

Europarlamentarka Biljana Borzan, članica Predsjedništva SDP-a, rekla je u izjavi novinarima kako je dobro što su se okupili jer je SDP-u "potreban reset".

Kako je rekla, kao članica Predsjedništva SDP-a, "spremna je svoju glavu staviti na panj". "Ako nisam radila dobro, maknite me. Kod nas ideoloških razlika nema, ali očigledno je došlo do sukoba koji nisu ideološke naravi, nego sukob koncepta funkcioniranja stranke", rekla je Borzan.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice kojeg se moglo vidjeti s tzv. neretljanskom skupinom, rekao je kako je i prije govorio da SDP-u treba promjena na bolje te da je već nekoliko puta rekao da bi kolega Komadina mogao biti "stabilizacijsko rješenje". Uz Jakšića su bili i gradonačelnici Siska, Ogulina, Pregrade, Vrgorca, Jastrebarskog i mnogih drugih gradova.

Bauk: Kolege su me pozvale i rado sam se odazvao

Arsen Bauk, kojeg se smatralo podupirateljem vodstva stranke, na novinarsko pitanje je li njegov dolazak na skup "poruka Bernardiću da više nema njegovu potporu", odgovorio je kako se "nikada nije izjašnjavao kroz dolaske i nedolaske" te da će biti na stranačkim sastancima prilike da se iznesu stajališta.

Na pitanje bi li sutra otišao na neki sastanak na koji bi ga pozvao Davor Bernardić, Bauk je odgovorio da je Bernardić predsjednik stranke, a zadatak je članova da "prisustvuju skupovima ako mogu".

"Mene su kolege pozvale ovamo i rado sam se odazvao", dodao je Bauk.