DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Hajdaš Dončić: Najvažniji je projekt ulaganja u prugu Rijeka-Botovo
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.11.2014. - 16:26:27
ZAGREB - Hrvatska će u sljedećem desetljeću prometne projekte financirati dominantno iz europskih fondova i u suradnji s privatnim ulagačima, rekao je u utorak ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na panelu o ulaganjima u prometni sektor na ulagačkoj konferenciji REXPO Adriatic.
Najveća se ulaganja, po njegovim riječima, očekuju u željeznicu pri čemu je najvažniji projekt pruge Rijeka-Botovo koji će biti prvenstveno namijenjen robnom prometu.

Uz pravac Rijeka-Botovo, koji je dominantno robni pravac, perspektivni putnički pravci za ulaganja su zagrebački prsten, primjerice povezivanje prugom Zračne luke i centra grada Zagreba željeznicom, naveo je Hajdaš Dončić.

Spomenuo je i značajna ulaganja u obnovu zračnih luka, prije svega dubrovačke, uz gradnju novog terminala Zračne luke Zagreb te obnovu Zračne luke Split.

Manje zračne luke, kao što su osječka i riječka, po njegovu mišljenju imaju priliku za rad kao manje cargo luke.

Značajan dio tih ulaganja, kao i onih u ceste, dijelom ovisi o uspjehu monetizacije duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, upozorava Hajdaš Dončić.

Naime, kako je rekao, Europska komisija hrvatski model izdavanja jamstava za kredite sadašnjim koncesionarima, uz njihove prihoda od cestarine i trošarina, smatra neodrživim.

Stoga će Vlada, kaže resorni ministar, u slučaju neuspjeha monetizacije morati izabrati između povećavanja trošarina ili rezanja nekih proračunskih rashoda.

Na panelu o ulaganjima u prometni sektor investicijske projekte predstavili su čelnici poduzeća iz te gospodarske grane. Riječ je o javnosti već poznatim projektima, kao što su zahvati u lukama, marinama i aerodromima.

Treći po redu sajam investicijskih projekata za Jadransku regiju REXPO Adriatic, u organizaciji tvrtke Expositum, ove je godine okupio je više od 1.400 sudionika i 70-ak izlagača iz 30 zemalja, koji će tijekom dva dana predstaviti najbolje investicijske projekte u regiji te pokušati naći partnere u Hrvatskoj.