SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RIJEČ AUTORITETA
 
Habermas: EU treba više demokracije i solidarnosti
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle / B92
Datum objave: 30.04.2013. - 10:29:24
BERLIN - "Više demokracije i više solidarnosti u Europi," poručio je na predavanju u Levenu renomirani njemački filozof Jürgen Habermas. Je li poruka stigla do onih do kojih treba stići?

U belgijskom gradiću Leuvenu 500 učenika je u amfiteatru Katoličkog sveučilišta sa nestrpljenjem čekalo da im se obrati Jürgen Habermas. Za predavanje slavnog njemačkog filozofa, kojem je 83 godine, vladao je velik interes - toliko da su studenti koji nisu mogli doći do ulaznica, cijeli događaj pratili na sveučilišnom dvorištu, gdje je postavljen projektor s platnom.

"Demokracija, solidarnost i europska kriza," tako je Habermas naslovio svoje predavanje. U publici je bio i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, dakle čovjek koji je odgovoran za koordinaciju mjera protiv krize u EU.

Habermas je oštro kritizirao politiku Europske unije, rekavši da se ona srozala na razinu tehnokracije koja se prilagođava financijskim tržištima. Međutim, prema njegovim riječima, potrebno je razviti nadnacionalnu demokraciju, u kojoj i dalje ima mjesta za nacionalne države, koje bi morale predati ovlasti iz domene svog suvereniteta.

"Ako žele sačuvati monetarnu uniju, više nije dovoljno davati kredite kako bi se popravila konkurentnost prezaduženih zemalja, kada se uzmu u obzir njihove strukturne razlike. To nije dovoljno!", bio je izričit Habermas, dodajući kako su potrebni solidarnost i kooperativan pristup, koji moraju proisteći iz zajedničke političke perspektive.

Potom je zatražio demokratizaciju Europske unije kao i demokratsku kontrolu Europskog vijeća, čiji je predsjedavajući Herman van Rompuy sve to pažljivo slušao.

Habermas je zahtijevao sazivanje novog europskog konventa koji bi predložio novi ugovor za Uniju. Filozof je rekao da su ključevi promjene Unije u rukama njemačke vlade. Njemačka, po njegovom mišljenju, ima vodeću ulogu u Uniji na temelju ekonomske snage i brojnosti stanovništva, ali se ni u kom slučaju ne bi smjela uputiti na samostalan nacionalni put. Ne radi se o "njemačkoj Europi" već o "Njemačkoj u Europi", naglasio je filozof. Ako se želi zadržati monetarna unija, tvrdi Habermas, onda je potrebno stvoriti političku uniju.

Predsjedavajući Europskog vijeća Van Rompuy podsjetio je da je i on sam 1968. počeo studirati filozofiju. Već tada je Habermas bio poznat kao profesor sociologije na frankfurtskom Sveučilištu. Van Rompuy ne krije da izuzetno cijeni njemačkog filozofa, ali i to da se u prethodnom razgovoru nisu složili baš u svemu, jer političari i intelektualci prirodno imaju različite uloge.

Habermas je rekao kako ima razumijevanja za oklijevanje Europskog vijeća u donošenju dalekosežnih odluka.

"Nitko ne odustaje rado od vlastite moći, ali ekonomske činjenice će iznuditi promjenu".

Herman van Rompuy je u svom kratkom obraćanju proturječio Habermasu, tvrdeći da su brige o iskušenju nekih članica Unije, recimo Njemačke, da pođu svojim putem - pretjerane. Van Rompuy je naglasio da su sve članice dobro integrirane u Uniju i da je nastao osjećaj zajedništva.

Nakon predavanja u Leuvenu, Habermas je odgovarao na pitanja. Jedno od njih se odnosilo na stroge mjere štednje koje zagovara Njemačka zajedno s ostalim solventnim zemljama.

"Ja bih bio za više uravnoteženu ekonomsku politiku, koja bi obuhvatila i ciljane investicijske programe za regije ili za cijele zemlje. To bi bila protuteža tendenciji, koja se sve više širi, a to je da prilikom oslanjanja na konkurentnost i druge temeljne vrijednosti, razlike između zemalja članica postaju sve veće.“ Habermas je s osmijehom dodao kako on, ipak, nije političar.

Više demokracije i više solidarnosti u Europi - taj zahtjev se svidio brojnim studentima u Levenu. Jedan od njih je Peter Omsels, koji upravo piše doktorski rad iz područja menadžmenta u državnoj upravi. On kaže da je na predavanju shvatio da je Europska unija prevalila velik put, ali da je put pred njom još duži. On smatra da Habermasova kritika govori upravo iz srca mlađih Europljana: "Još uvijek imamo san o europskoj ideji, ali smo razočarani time kako političari trenutno vode Europu".

Na kraju predavanja Jürgen Habermas je pogledao na ručni sat i ispričao se prisutnima jer je opet predavanje ispalo duže no što je očekivao. To je izazvalo smijeh u amfiteatru. Habermas je poručio političkoj eliti Europske unije:

"Vlade su previše plašljive. Europska pitanja se moraju dati ljudima da na referendumima odlučuju o njima."