SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Guterres: Trumpova odluka mogla bi narušiti mirovni proces
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.12.2017. - 03:29:55
WASHINGTON - Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela i tamo preseli veleposlanstvo SAD-a iz Tel Aviva mogla bi naškoditi miru na Bliskom istoku, rekao je u nedjelju glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

"MIslim da bi odluka donesena u srijedu mogla naškoditi" mirovnim naporima, kazao je za CNN.

To je mišljenje koje s njim ne dijeli američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley, koja je nekoliko sati ranije naglasila da će odluka pomoći izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Deseci tisuća prosvjednika ponovno su u nedjelju izašli na ulice u zemljama Bliskog istoka i druge u svijetu kako bi prosvjedovali protiv Trumpove odluke koja je objavljena u srijedu.

Ona je također naišla na neodobravanje brojnih političkih čelnika, posebno u Europi.

Nikki Haley rekla je pak da čvrsto vjeruje da će odluka potaknuti mirovni proces. Dodala je kako su bili svjesni da će odluka izazvati nezadovoljstvo ali je naglasila da je za nju trebala hrabrost.

"Kada donosite odluke, znate da će je neki doživjeti negativno a drugi pozitivno".

Odmah nakon što je Trump obznanio svoju odluku, Guterres je u srijedu rekao da se status Jeruzalema može riješiti samo izravnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca i podsjetio da je uvijek bio "protiv svake jednostrane mjere".

"Nema alternative rješenju s dvije države i Jeruzalemom kao glavnim gradom Izraela i Palestine", dodao je.