SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTPIS
 
Gref: Sberbank spreman otpisati 50% Agrokorova duga
Autor/izvor: SEEbiz / Index.hr / Bloomberg
Datum objave: 20.04.2017. - 16:51:00
Zadnja izmjena: 20.04.2017. - 17:41:26
MOSKVA - Predsjednik Uprave Sberbanke, Herman Gref kazao je danas novinarima Bloomberga u Moskvi da  bi ta banka mogla napraviti rezervacije za 50 % Agrokorovog duga, objavila je globalna agencija za svoje pretplatnike.

U prijevodu, to znači da je Sberbank spreman otpisati čak polovicu Agrokorovog duga, koji iznosi oko milijardu eura. Ruske banke Sberbank i VTB banka, posudile su Agrokoru ukupno oko 1,5 milijardi eura.

Rusi nisu htjeli sudjelovati u najnovijem financiranju Agrokora u okviru Lex Agrokora, nezadovoljni time što u zaštićena potraživanja nije ušao njihov nedavni interventni kredit iz veljače u visini 100 milijuna eura. Ranije, Sberbank i VTB uskratili su povjerenje vlasnicima Agrokora-obitelji Todorić, zbog problema s vođenjem poslovnih knjiga.

Prije dva tjedna, Sberbank je priopćio kako je "banka stvorila dovoljne rezerve za velikog dužnika, međunarodni maloprodajni lanac".

Neto dobit ruskog Sberbanka u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 155 milijardi rubalja ili 2,6 milijardi eura, što je 54 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je dobit iznosila 100,4 milijarde rubalja ili 1,6 milijardi eura