DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBILI LED
 
Gredelj otvorio vrata Irana
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.09.2017. - 13:46:40
ZAGREB - TŽV Gredelj je ovih dana sklopio ugovor s iranskim operatorom za teretni željeznički promet o isporuci postolja za teretne vagone. Postolja Y25 Gredelj će isporučivati Irancima u nizovima od po 100 komada, pri čemu je svaka takva isporuka teška oko 10 milijuna kuna.

To je, uvjeren je Pero Hrkać, stečajni upravitelj Gredelja, uvod u puno veći posao s Iranom, čijih 80-ak milijuna stanovnika predstavlja sve veći magnet za hrvatske tvrtke.

- Iran je za nas vrlo bitno tržište. Sukladno ugovoru koji smo potpisali s Irancima prije dva tjedna, isporučivat ćemo im sto po sto postolja Y25 - kazao nam je jučer Hrkać.
Iako im je u ugovoru rok za prvu isporuku sredina siječnja 2018., Hrkać vjeruje da će prva postolja iz Zagreba put Teherana krenuti znatno ranije. O tome kakav bi to bio "veći posao" s Irancima, Hrkać nije želio govoriti. No, od sugovornika iz poslovnih krugova doznajemo kako bi Gredelj Irancima mogao isporučivati i znatno veče količine postolja za teretne vagone: naši sugovornici pritom spominju brojku od čak 1300 postolja.

No, problem u poslovanju s Iranom Gredelju, kao i drugim hrvatskim tvrtkama, otežana su plaćanja. U ovom trenutku, žali se Hrkać, nijedna hrvatska banka s kojom je kontaktirao nema izravna plaćanja prema iranskim bankama pa se ona odvijaju preko banaka iz trećih zemalja, poput Slovenije ili Italije.

- Očekujem da se konačno uspostavi normalan platni promet s Iranom. Vjerujem da će se to dogoditi uskoro - naglasio je Hrkać.

Upravo na problem platnog prometa između Hrvatske i Irana upozorili su i gospodarstvenici iz obje zemlje, koji su se okupili na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu, što je jučer održan u HGK. Na to su posebno ukazivali Iranci, dok su hrvatski predstavnici - Luka Burilović, predsjednik HGK, i Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, istakli da je to pitanje u postupku rješavanja i da se uskoro očekuje rješenje problema.