SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RECESIJA
 
Grčka u 2016. ponovo u recesiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.10.2017. - 17:20:08
ATENA - Grčka je prošle godine ponovo bilježila recesiju, pokazali su u utorak službeni podaci državnog ureda za statistiku, unatoč očekivanja međunarodnih kreditora da će aktivnosti bar malo porasti nakon godina štednje i financijskih injekcija.

Gospodarske aktivnosti smanjene su u 2016. godini 0,2 posto, stoji u revidiranoj procjeni bruto domaćeg proizvoda (BDP), koju je u utorak objavio grčki statistički ured ELSTAT.

Prema sezonski neprilagođenim podacima, potrošnja kućanstava smanjila se 0,3 posto, dok je izvješće u ožujku pokazivalo njezin rast za 0,6 posto. Novi podatak upućuje na zaključak da nezaposlenost i dalje koči širi oporavak, napominje Reuters.

Trend u potrošnji predstavljat će izazov i u 2017. godini, drži ekonomist National Banka Nikos Magginas.

Mjere štednje koje je nametnuo Međunarodni monetarni fond (MMF) i zajmovi eurozone znatno su osiromašili Grke, čime je posljedično oslabila i potrošnja, tumači Reuters.

Europska komisija (EK) u zimskim je prognozama iz veljače procijenila da je grčki BDP u 2016. porastao 0,3 posto. U MMF-u su revidirali procjenu rasta na 0,4 posto.

Ove bi godina ipak trebala donijeti rast aktivnosti sudeći po procjenama grčkih instituta. Tako je vodeći institut za ekonomska istraživanja u zemlji IOBE danas objavio procjenu po kojoj će grčko gospodarstvo u ovoj godini porasti nešto manje od 1,5 posto, te ubrzati na 2,0 posto u idućoj godini.

Procjene instituta skromnije su od onih grčke vlade koja za 2017. predviđa skok BDP-a od 1,8 posto, čime su ipak revidirali svibanjsku prognozu od 2,7 posto.

EK je također revidirala prognozu za ovu godinu, s 2,7 na 2,1 posto. Grčka središnja banka pak u 2017. predviđa rast od 1,7 te njegovo ubrzanje na 2,4 posto u 2018. godini.

Gospodarski oporavak će biti ključan za smanjenje stope nezaposlenosti koja iznosi 21 posto i najviša je u eurozoni, kao i zadržavanje primarnog proračunog suficita od 1,75 posto - ne računajući izdatke za otplatu duga - kojeg grčki vjerovnici zahtijevaju za ovu godinu, zaključuje Reuters.