SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Građevinski radovi u travnju porasli 8,6 posto na godišnjoj razini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.06.2019. - 00:00:07
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u travnju ove godine bio je za 8,6 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u odnosu na ožujak manji je za 1,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Travanjski međugodišnji rast od 8,6 posto uslijedio je nakon rasta u ožujku od 11,2 posto te onog u prva tri mjeseca u odnosu na isto lanjsko razdoblje od 13,7 posto, što je najbolji kvartal prema dinamici rasta nakon prvog kvartala 2008. godine.

Podaci DZS-a pokazuju da je u travnju rastu obujma građevinskih radova na godišnjoj razini podjednako pridonio rast obujma radova izvedenih na zgradama (8,7 posto) i ostalim građevinama (8,6 posto).

Na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova na ostalim građevinama pao je za 2,4 posto, a na zgradama je povećan za 0,5 posto.

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.
U travnju je 53,2 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 46,8 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Na zgradama je istovremeno odrađeno 51,8 posto radnih sati, a na ostalim građevinama 48,2 posto.
Podaci za prva četiri mjeseca pokazuju da je u novogradnji odrađeno 53,3 posto radnih sati, a na ostalim radovima 46,7 posto. Na zgradama je ostvareno 52,6, a na ostalim građevinama 47,4 posto radnih sati.