DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Građevina i trgovina najviše doprinijeli rastu BDP-a
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 30.05.2019. - 08:28:00
Zadnja izmjena: 30.05.2019. - 08:28:27
ANALIZA - Unatoč očekivanom ubrzanju gospodarske aktivnosti, prema prvoj procjeni DZS-a, bruto domaći proizvod u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio je razmjerno snažan realni rast od 3,9% (prema originalnim podacima). 

Ostvarena godišnja stopa rasta BDP-a najviša je od posljednjeg tromjesečja 2016. Prema sezonski prilagođenim podacima, godišnji rast BDP-a u promatranom tromjesečju također je ubrzao na 3,9% dok je u odnosu na prethodno tromjesečje realna stopa rasta iznosila 1,8%.

Očekivano, rast je generiran nastavkom snažne potrošnje kućanstava (4,4%), a na što su upućivala i kretanja indeksa povjerenja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji se u prvom ovogodišnjem tromjesečju nalazili na visokim razinama iz predkriznih godina. Rezultat je to povoljnih kretanja na tržištu rada (rast plaća i zaposlenosti), potisnute inflacije, povoljnih kretanja u turizmu i niskih troškova financiranja. Snažan rast bruto investicija u fiksni kapital bio je očekivan obzirom na dvoznamenkasti realni rast javnih investicija u 2018. od 25,9%. Realni rast bruto investicija u fiksni kapital u prvom tromjesečju dosegnuo je 11,5% što je najviša stopa od drugog tromjesečja daleke 2008. godine.

Rast izvoza roba za 7,6% te izvoza usluga za 0,9% nije uspio nadmašiti uvoz roba i usluga (%2B7,7%) te je očekivano doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan. Konačno, državna potrošnja nastavila je s solidnim stopama rasta (3,1%).

Bruto dodana vrijednost prema proizvodnoj metodi također je ubrzala s godišnjom stopom rasta budući da je prema originalnim podacima BDV porastao 3,2%. Ohrabruje oporavak gospodarske aktivnosti u prerađivačkoj industriji uz godišnju stopu rasta od 2,6% što je bilo i očekivano s obzirom na prethodne pozitivne objave obujma industrijske proizvodnje. U skladu s rastom investicija, građevinarstvo bilježi snažno ubrzanje rasta na 11,6%. Posljedično, najveći doprinos pozitivnim kretanjima BDV-a zabilježen je u djelatnostima građevinarstva te trgovine na malo i veliko čija je bruto dodana vrijednost viša za 5,1% godišnje.

Na razini cijele 2019. očekujemo nastavak rasta pri čemu će rast biti izraženiji u prvoj polovici godine. Očekujemo nastavak visokih stopa rasta investicija budući da se primiče kraj sedmogodišnjeg razdoblja za ugovaranje projekata financiranih iz EU fondova, pa očekujemo aktivniji pristup javnog sektora i povećano korištenje ugovorenih sredstava s pozitivnim učinkom na rast investicija.

Međutim, kapacitet privlačenja i provedbe ulaganja ostaje nizak zbog rascjepkanosti javne uprave, ogromnih teritorijalnih razlika u Hrvatskoj te nedovoljnih administrativnih kapaciteta. Javne investicije podržane su i činjenicom da se približavaju izbori što u pravilu motivira osobito lokalnu i regionalnu samoupravu na dodatna ulaganja. S obzirom na iznadočekivani rast u prvom polugodištu na razini cijele godine ne isključujemo mogućnost revizije naših projekcija na više.