SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VOX POPULI
 
Građani Srbije ekspresno izgubili iluzije o Trumpu
Autor/izvor: SEEbiz / Danas.rs
Datum objave: 20.01.2018. - 10:04:31
BEOGRAD - Prema poslednjem istraživanju Galupa u novu američku administraciju predvođenu predsednikom Donaldom Trampom poverenje ima svega 16 odsto građana Srbije. Istraživanje Gallupa koje je obuhvatilo čitav svet, pokazalo je da, kada je o Evropljanima reč, Trumpa najviše podržavaju građani Kosova (u anketi je ono odvojeno od Srbije) - njih 75 odsto. 

Slede Albanci sa podrškom od 72 odsto. Na dnu evropske Gallupove lestvice, odnosno na 41. mestu, kada je reč o poverenju u Trumpa su Rusi sa osam odsto podrške. Ruse od Srba koji su na 36. mestu dele odozdo na gore Islanđani (osam odsto), Šveđani (11 odsto), Portugalci (12 odsto) i Norvežani (13 odsto).

Kao umereniji "fanovi" predsednika SAD od Albanaca pokazali su se, prema Galupovim anketama, Italijani (45 odsto), građani Makedonije (45 odsto), te Rumuni (41 odsto) i građani zemalja Višegradske grupe (između 37 i 56 odsto podrške).

Trampovu politiku odobrava četvrtina Francuza, 22 odsto Nemaca i 33 odsto građana Ujedinjenog Kraljevstva - shodno rezultatima istraživanja.

Kada je reč o preostalim zemljama bivše Jugoslavije, 24 odsto Slovenaca je, pojednostavljeno rečeno za Trumpa, isto toliko Hrvata, tačno četvrtina Crnogoraca, te 28 odsto građana Bosne i Hercegovine.

Da li su građani Srbije, prema anketi, većinski neskloni Trumpu zato što su sazreli u demokratskom smislu i približili se stavovima Nemaca ili Norvežana, ili su pak razočarani što se ispostavilo da Trump nije takozvani prosrpski predsednik SAD, što je stav koji su podgrevali predstavnici vlasti u Srbiji i njima bliski mediji, pitali smo Srećka Mihailovića, glavnog istraživača Demostata, i Đorđa Vukadinovića, urednika Nove srpske političke misli.

- Poverenje u politiku, pogotovo u političare o kojima ne sudimo direktno i nismo direktno izloženi njihovom radu ili neradu je u priličnoj zavisnosti od toga šta mediji i aktuelna politika proizvode kao određeni stav. Imali smo u Srbiji navijački odnos prema Trumpu u vreme predizborne kampanje. Nesumnjivo je da se dosta ovdašnjeg naroda obradovalo očekujući da će doći prosrpski predsednik, a ne supruga predsednika koji je bio lider SAD u vreme donošenje odluke o bombardovanju - kaže Mihailović za Danas.

Mihailović ukazuje da je Trumpova politika "blago rečeno čudna" i da je "danas ovako, sutra onako". Reč je, kaže, "o politici koja nije u skladu sa našim uverenjima kakva je Amerika, koliko je demokratska država, koliko se vodi računa o pravima čoveka"

- Amerika i svet dobili su predsednika za kojeg je teško reći šta će sutra preduzeti. Opadanje poverenja u svetu i Americi je rezultat tog složaja okolnosti, gde određenu ulogu imaju konkretna očekivanja i uvid u određenu politiku - zaključuje Mihailović.

Đorđe Vukadinović kaže da je to što, prema anketi Gallupa, Trumpu veruje 16 odsto Srba logično s obzirom na stepen antiamerikanizma koji među Srbima postoji.

- Čini mi se da je to višestruko manje nego pre nego godinu dana, kad su bile nerealne nade o Trumpu Srbinu koji će nam vratiti Kosovo - navodi Vukadinović dodajući da aktuelni predsednik SAD "još i nije loše prošao".

- Nije reč o demokratskom sazrevanju, nego je reč o shvatanju da su sva ona nadanja i loženja kakvima su nas zasipali tabloidi bila nerealna - konstatovao je Vukadinović.

Trumpovu politiku, prema nalazima Gallupa, američke agencije za istraživanje javnog mnjenja sa 30 ispostava u više od 20 zemalja, u proseku odobrava 30 odsto sveta. Pre dve godine, prema anketama, predsednik SAD, dok je to još bio Barak Obama, imao je globalnu podršku od 48 odsto.