SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Grabar-Kitarović: Nema se više vremena, treba nam konkretan plan
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 17.04.2018. - 10:01:19
ŠIBENIK - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u iduća tri dana 'stolovat' će u Šibeniku, rodnom gradu svog supruga Jakova. Inače, ovo je 15. izmještanje Ureda s Pantovčaka, tijekom kojega će Predsjednica pored Šibenika i Knina, posjetiti i brojna druga mjesta i otoke u šibensko-kninskoj županiji.

Uz svečano podizanje predsjedničke zastave na Trgu Pavla Šubića, predsjednički Ured svečano je otvoren danas s početkom u 9,30 sati.

- Veselim se što ću tri dana provesti u ovoj predivnoj županiji poznatoj po svojim prirodnim ljepotama. Ova županija ima i prometnu važnost, što smo dobro spoznali i u Domovinskom ratu i zato osjećamo duboku zahvalnost za sve što su šibenski branitelji napravili za domovinu, kazala je u uvodu govora predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ispred okupljenih na Trgu Pavla Šubića nakon što je svečano podignuta zastava.

- Kao i cijela Hrvatska i ova županija bilježi rast, ali to nije dosta. Mladi nam odlaze iz Hrvatske, a kad sam rekla da smo u izvanrednom demografskom stanju rekli su da pretjerujem. Vlada je zbog Agrokora pokrenula izvanredne mjere i to treba pohvaliti, ali iz Hrvatske je prošle godine iselilo 80.000 ljudi (od toga 40.000 u Njemačku). Zar to nisu izvanedne mjere? Nema se više vremena. Treba nam konkretan akcijski plan i zato pozivam i Sabor i Vladu da se posvete ovom pitanju. Također, treba se posvetiti i decentralizaciji jer nije isto živjeti u Zagrebu i Kijevu. Trebaju nam veće plaće i standard, a tu država mora napraviti svoje. Kad govorimo o dostojanstvenom životu treba spomenuti i 300.000 blokiranih građana i krajnje je vrijeme za novi ovršni zakon. Problemi nisu mali, ali optimistična sam i vjerujem da ih možemo riješiti. Treba nam odlučnosti i moramo staviti fokus konačno na razvoj i egzistencijalna pitanja. Naša država pruža brojne mogućnosti, a naša je odgovornost da ih iskoristimo, zaključila je predsjednica.

Tijekom ovog prvog dana Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održat će u Gradskoj vijećnici radni sastanak s županom Goranom Paukom, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i općinskom načelnicima sa ovog područja.

Susrest će se potom Predsjednica RH s biskupom mons. Tomislavom Rogićem te s episkopom dalmatinskim Nikodimom Kosovićem.

Prema protokolu Predsjednica će razgovarati s predstavnicima srpske nacionalne manjine, a primit će i predstavnike Udruga hrvatskih branitelja.