GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo cijeli vrh HDZ-a stao uz Plenkovića

Gotovo cijeli vrh HDZ-a stao uz Plenkovića
HDZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2020 / 08:25
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Hrvatsku javnost zapljusnuo je pravi val podrški što ih dužnosnici HDZ-a, manje od dva mjeseca prije unutarstranačkih izbora, iskazuju predsjedniku Andreju Plenkoviću.

Isprva je to bilo nekako stidljivo, samo su ministri, oni koji izravno ovise o premijerovoj volji, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić javno poručili da su za to da Plenković ostane na čelu stranke. Onda je došla subota i već rano ujutro Plenkovića je podržao saborski zastupnik Martin Baričević, koji je načelnik općine Jasenice i obnaša dužnost predsjednika Hrvatske zajednice općina, a zatim su nešto kasnije to isto u Splitu napravili gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dalmatinski župan Blaženko Boban i politički tajnik Ante Sanader. I lavina, što spontana, što potaknuta od Plenkovića i njegovih suradnika, se zakotrljala., piše Novi list

Jučer su aktualnom predsjedniku HDZ-a potporu dali šefovi niz županijskih organizacija, poput Ivana Anušića, Dražena Milinkovića, Božidara Kalmete i Anđelka Stričaka, kao i HDZ-ovih gradonačelnika, primjerice Željko Turk iz Zaprešića, Davor Miličević iz Županje i Tomislav Klarić iz Bakra. Na redu su i HDZ-ove zajednice, pa bi se danas uz Plenkovića trebala svrstati predsjednica Zajednica žena Nada Murganić.

Nije pretjerano reći da je gotovo čitav HDZ-ov establišment stao na Plenkovićevu stranu. Osim onih koji su najavili da će se, tražeći promjene u HDZ-u, natjecati za neku visoku poziciju u stranci, još je jedino europski zastupnik Karlo Ressler dosad bio spreman reći da Plenković nema njegovu podršku. S tim da je pomalo zagonetan zastupnik Josip Đakić, predsjednik HDZ-a u Virovitičko-podravskoj županiji.

- S predsjednikom stranke razgovarao sam o podršci i nepodršci, ali to neka do daljnjeg ostane među nama, kazao nam je jučer Đakić.

Njegove su riječi potvrda da masovna potpora Plenkoviću nije samo plod ničim izazvanih reakcija dužnosnika HDZ-a nego se s njima prethodno razgovara o tome. Inače, Đakić je u srpnju prošle godine, tijekom Predsjedništva HDZ-a, izrazio nezadovoljstvo smjenom ministra Tomislava Tolušića, tvrdio je da ne prihvaća tu Plenkovićevu odluku jer je neargumentirana.

No, kad Đakić u konačnici i ne bi podržao Plenkovića, to ne bi narušilo ocjenu da je stranačka nomenklatura uz njega. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je jučer otkrio da će se najvjerojatnije kandidirati za zamjenika predsjednika HDZ-a, vrlo je oštro kritizirao kolege iz stranke koji ovako postupaju. Čak im se i bespoštedno narugao.

- Svjedoci smo da je prisutna inicijativa, pa čak i ofenziva u tom smislu, da ljudi izlaze van i daju potpore iako još nemamo ni kandidate, niti datum izbora. Kad se govori o promjenama, mnogi pomisle na imena koja treba mijenjati, ali mijenjati treba mentalni sklop. Izašli smo iz komunizma, no očito je komunizam još u glavama mnogih, pa se na ovaj način dodvoravaju velikom vođi, izjavio je Penava u Vukovaru. Plenkovića je usporedio s likom iz crtanog filma, mačkom Garfieldom, koji, kako je rekao, ima nekritičku sljedbu.

Ključno je, međutim, pitanje jesu li izbori za predsjednika HDZ-a već završeni, iako još nisu niti raspisani, odnosno može li članstvo odlučiti suprotno dužnosničkom sloju. Oni u HDZ-u koji tvrde da nisu impresionirani serijom potpora Plenkoviću pozivaju se na nedavni slučaj iz njemačke politike. Za ministra financija Olafa Scholza i Klaru Geywitz, koji su se zajedno kandidirali za supredsjednike SPD-a, izjasnila se krajem studenog kompletna struktura stranke, a uživali su i naklonost tamošnjih medija. Ali, članovi SPD-a su u šokantnim izborima većinu glasova dali malo poznatim kandidatima Saskiji Esken i Norbertu Walter-Borjansu. Može li se takav slučaj doista ponoviti u HDZ-u? Oni koji su za Plenkovića uvjereni su da ne može. Njihova je procjena da je utjecaj dužnosnika presudan na članstvo HDZ-a i da se ono neće okrenuti Miri Kovaču, Davoru Stieru ili Tomislavu Karamarku. Naročito stoga što su ovi izbori, okupljanjem ministara oko premijera, faktično pretvoreni u referendum članova HDZ-a o Plenkovićevoj vladi.

Nemoguće je, smatraju naši sugovornici koji su na Plenkovićevoj strani, da bi HDZ-ovci izglasali nepovjerenje vlastitoj Vladi. I vjerojatno su u pravu. Članovi HDZ-a u pravilu nisu politički avanturisti i veliku većinu krasi lojalnost vodstvu stranke. Naravno, ove podrške Plenkoviću neće skoro ništa značiti ako poslije parlamentarnih izbora HDZ prijeđe u opoziciju. Tada bi i Oleg Butković i Ivan Anušić i Branko Bačić počeli razmišljati o nekom novom rješenju na čelu HDZ-a. Što se, pak, tiče Kovača, Stiera, Penave, ako bi eventualno izgubili neposredne izbore, imali bi još jednu šansu za ulazak u Predsjedništvo HDZ-a. Na Općem saboru bi se mjesec i pol dana kasnije mogli kandidirati za člana Predsjedništva.

Tagovi: Andrej Plenković, HDZ, Milijan Brkić, Oleg Butković, Miro Kovač, Mato Franković, Davor Božinović
PROČITAJ I OVO
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE