SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAUZDAVANJE
 
Gotovinski krediti teže dostupni
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 04.05.2019. - 13:52:40
ZAGREB - Neke banke počele su primjenjivati preporuke HNB-a da za gotovinske kredite u obzir uzimaju iste kriterije kao za stambene.

Lani su ti kriteriji pooštreni zbog izmjena Ovršnog zakona te je sad zaštićena četvrtina, a ne kao prije, trećina plaće.

Građani s prosječnom plaćom tako će, osim stambenih, i za uzimanje nenamjenskih kredita biti za 30-ak posto manje kreditno sposobni u odnosu na prošlu godinu.

Gotovinski nenamjenski krediti lani su se povećali za 5,4 milijarde kuna u odnosu na 2017. i čine gotovo 40% ukupnih kredita kućanstvima.

S prosječnom plaćom od 6 tisuća kuna još početkom godine bilo je moguće podići gotovinski kredit od 225 tisuća kuna na rok od 10 godina. No zbog novih preporuka, sada - uz istu plaću - u pojedinim bankama moguće se zadužiti na 155 tisuća kuna - čak trećinu manje.

Mnogi misle da su nove preporuke prestroge. No, zbog slučaja franak, čini se, mnogi sad pušu i na hladno. I potrošači, i Hrvatska narodna banka.

Iz HNB-a su još ranije poručili da pažljivo prate podatke o rastu gotovinskih nenamjenskih kredita stanovništvu, a krajem veljače ove godine reagirali su i izdavanjem Preporuke o postupanju pri odobravanju nestambenih kredita potrošačima, kojom su bankama preporučili strože uvjete novog gotovinskog nenamjenskog kreditiranja, a građane pozvali na razboritost pri zaduživanju.

Tim je dokumentom uz ostalo HNB kreditnim institucijama preporučio da za sve nestambene kredite potrošačima s izvornim rokom dospijeća jednakim ili većim od 60 mjeseci primjenjuju jednake kriterije utvrđivanja kreditne sposobnosti tražitelja kredita kao što ih primjenjuju za stambeno potrošačke kredite, odnosno, uzimanje u obzir minimalnih troškova života koji ne mogu biti manji od iznosa propisanog Ovršnim zakonom kojim se regulira iznos dijela plaće zaštićenog od ovrhe.