SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KULTURA I TURIZAM
 
Gornjogradska dvorišta kao nova zagrebačka atrakcija
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.07.2014. - 16:34:14
ZAGREB - Zagreb krije puno iznenađenja koja tek treba otkriti i pokazati, a jedno od njih su atraktivna i baštinska gornjogradska dvorišta koja se u sklopu novog turističko-kulturnog projekta Dvorišta prvi put otvaraju javnosti od 18. do 27. srpnja nudeći od 18 sati do ponoći odmor, opuštanje, hranu, piće te odabranu glazbu i predstave.
Taj je projekt danas predstavljen medijima u dvorištu bivše Palače Balbi u Demetrovoj ulici na zagrebačkom Gornjem gradu, u kojoj je i sjedište Staroslavenskog instituta koji je, uz još nekoliko institucija-korisnika dvorišta, partner Turističkoj zajednici grada Zagreb (TZGZ) i tvrtkama Katapult promocija i G.A.D. produkciji kao nositeljima projekta.

Uz dvorište Palače Balbi u projekt su uključena i dvorišta Palače Erdody-Drašković (gdje Državni arhiv čuva najstarije povelje iz povijesti Zagreba) u Opatičkoj ulici, Atelijera Meštrovič u Mletačkoj ulici, a u Opatičkoj je i za sada jedino uključeno privatno dvorište koje se i prvi put otvara široj javnosti, u kući u kojoj je rođen skladatelj Rudolf Matz te živjela velika ljubav Vatroslava Lisinskog Hedviga Ban.

Ako se predstojećih deset dana jedinstvena manifestacija punog naziva "Dvorišta-Svako ima svoju priču" pokaže zanimljivom posjetiteljima i ostalima koji žive i rade u gornjogradskim dvorištima moguće je da ih u projektu za iduću godinu bude i više kao i da duže traje, istaknula je direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld.

Gornji grad u Zagrebu time dobiva ne samo jaču povijesno-kulturnu dimenziju nego i turističku jer će u njegova dvorišta zasigurno uz građane zaviriti ili malo odmoriti i sve brojniji turisti, uvjerena je Bienenfeld. Dodala je da je zbog toga TZGZ i financijski sa 100 tisuća kuna podržala inicijativu za taj projekt koju su osmislili Slavica Olujić Klapčić i Vedran Galić iz tvrtki Katapult promocija i G.A.D. produkcija.

I Grad Zagreb podržava taj projekt jer pridonosi slici uređenog i hortikulturnog Zagreba, ali i dodatnom ljetnom oživljavanju Gornjeg grada, kazao je na današnjem predstavljanju gradonačelnik Milan Bandić.

Samo dan prije službenog otvorenja DVORIŠTA, svim Zagrepčanima i sve brojnijim gostima organizatori besplatno daruju večer za pamćenje. U četvrtak 17. srpnja u 21:00 u Atriju Klovićevih dvora Vas očekuje pravi glazbeno-scenski spektakl - "MOZART U VRTU"!

Don Giovanni i Zerlina, Papageno i Papagena, Tamino i Pamina, čak i jedan mali Kupido... Glazbena čarolija genija iz Salzburga - velikog Wolfganga Amadeusa Mozarta - očekuje nas na toj glazbeno-scenskoj izvedbi pod otvorenim nebom na Gornjem gradu.

Izvedba će predstaviti dvoje sjajnih mladih pjevača, sopranisticu Antoniu Dunjko i baritona Leona Košavića, slavna Mozartova pisma tumačit će zapaženi mladi glumac Vedran Komerički, a njegovu sestricu Nannerl koja će nas voditi kroz ovu glazbeno-scensku čaroliju mlada i nadarena Dunja Fajdić. Cjelokupnom izvedbom ravnat će zapaženi maestro, veliki promotor djela W. A. Mozarta u Hrvatskoj - Igor Tatarević.