SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTPIS
 
Gorenje Srbija i reprezentativni sindikati u Valjevu potpisali kolektivni ugovor
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.12.2018. - 12:39:37
VALJEVO - Nakon tromesečnih pregovora u Valjevu je juče potpisan trogodišnji kolektivni ugovor između kompanije Gorenje Srbija i Samostalnog sindikata metalaca Srbije - Sindikata Gorenje d.o.o Valjevo i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata - Sindikata ASNS Gorenje Valjevo, saopšteno je iz te kompanije.

- Ovo je prvi kolektivi ugovor zaključen na nivou kompanije i predstavlja sporazum dve strane, za razliku od Pravilnika o radu koji jednostrano donosi i menja sam poslodavac. Za radnike fabrike i predstavnike sindikata on znači veća prava, a za sve strane i dodatnu sigurnost - poručuju iz Gorenja.

Novine koje donosi kolektivni ugovor odnose se na dodatne dane godišnjeg odmora za različite kategorije zaposlenih uključujući roditelje i samohrane roditelje, jubilarnu nagradu, plaćeno odsustvo tokom selidbe, sklapanja braka, porođaja supruge za novopečene tate, kao i pokrivanje troškova obrazovanja zaposlenog od strane poslodavca unutar kompanije i u obrazovnim insiticijama, prema potrebi.

Predstavnici Gorenja i sindikata uvereni su da će potpisivanje kolektivnog ugovora doprineti međusobnom razumevanju i unapređenju uslova rada zaposlenih i poslovanja kompanije.

Gorenje u Srbiji trenutno zapošljava oko 3.000 radnika, od čega više od polovine zaposlenih – njih 1.700 - u fabrici rashladnih uređaja u Valjevu. U ovom gradu u pripremi je i izgradnja još jedne fabrike, koja će uposliti 200 do 300 novih radnika, kako je nedavno i najavljeno dolaskom većinskog vlasnika, Hisense Group.

Sa Hisense se u narednom periodu očekuje i pristup novim tržištima i distribucionim kanalima, kao i podsticaj razvoju novog proizvodnog portfolija.