SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BUDUĆNOST
 
Googleov algoritam: Telefon će prepoznavati znakovni jezik
Autor/izvor: SEEbiz / Vidi.hr
Datum objave: 22.08.2019. - 08:38:23
NEW YORK - Digitalni sustavi za "čitanje" znakovnog jezika kakav koriste osobe sa oštećenim sluhom, do sada su funkcionirali isključivo na računalima. 

Google je na svojem blogusada objavio da će glasovna interpretacija znakovnog jezika uskoro stići na Android telefone, zahvaljujući algoritmima koje su njegovi istraživači izradili u suradnji s tvrtkom

To će omogućiti da kameru svojeg telefona usmjerite prema osobi koja govori znakovnim jezikom, a on će prepoznati te geste i potom ih glasom izgovarati.

Google kaže kako nema namjere sam proizvoditi aplikacije koje će za to služiti, već će njegovi algoritmi biti besplatno dostupni svim developerima koji će ih htjeti razvijati. Obzirom da je znakovni jezik vrlo kompleksan i da se razlikuje po jezicima i dijalektima, developeri će se trebati potruditi kako bi njihove aplikacije bile regionalno prihvatljive. Google kaže da su njegovi AI algoritmi tek prvi korak u interpretaciji gesti znakovnog jezika, a buduće aplikacije bi u konačnici trebale reagirati brzinom kojom se služe govornici znakovnog jezika u svakodnevnom životu.