SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Google preuzima Looker za 2,6 milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.06.2019. - 19:50:43
NEW YORK - Google je objavio da će kupiti Looker, privatnu tvrtku za analitiku velikih podataka, za 2,6 milijardi dolara u gotovini, u prvoj većoj akviziciji za novog izvršnog direktora Google Clouda Thomasa Kuriana.

Odjel za računalstvo u oblaku tvrtke Google tek je treći na globalnoj razini, iza Amazon.com Inc i Microsoft Corp. u smislu prihoda od iznajmljivanja infrastrukture i drugih računalnih alata za tvrtke.

Međutim, Google Cloud BigQuery, alat za upravljanje velikim skupovima podataka, bio je među sjajnim točkama u privlačenju kupaca, tvrde analitičari industrije oblaka.
Kurian je u intervjuu za Reuters rekao da je udvostručenje analitike imalo smisla dok je tražio da popuni praznine u svojoj jedinici. Looker i Google Cloud imaju slične kulture i dijele više od 350 korisnika, uključujući Blue Apron Holdings Inc i Hearst Communications Inc, rekao je.

"Kada smo pogledali kako proširiti naš portfelj, [podaci i analitika] je segment u kojem imamo snagu", rekao je Kurian.
Looker je "komplementaran i dovršava naš temelj za analizu.", dodao je.

Sporazum također odražava Kurianov plan za pridobivanje kupaca specijaliziranim softverom, budući da se rivali fokusiraju na općenitije alate.

Looker iz Santa Cruza, koji je osnovan 2012. godine, zapošljava oko 800 ljudi, prikupio je 281 milijun dolara rizičnog kapitala i prošle je godine bio vrednovan na 1,6 milijardi dolara.