SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
GUBITAK
 
Goldman Sachs u kvartalnom gubitku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.01.2018. - 13:53:49
LONDON - Američka investicijska banka Goldman Sachs zaključila je četvrto tromjesečje s gubitkom nakon pet 'dobrih' godina zbog kontinuiranih problema u odjelu trgovanja, izvješćuju britanski mediji.

Posljednja tri mjeseca prošle godine Goldman Sachs zaključio je s neto gubitkom od 1,93 milijarde dolara.

Prihodi su im pali četiri posto, na 7,83 milijarde dolara, prenio je u srijedu BBC.

Banka je zabilježila jednokratni porezni trošak u iznosu 4,4 milijarde dolara vezano za promjenu poreznog sustava u SAD-u. Time se pridružila skupini američkih banaka koje su uknjižile značajne troškove vezano za promjenu sustava oporezivanja u SAD-u. Bank of America izvijestio je o trošku od 2,9 milijardi dolara ali im je dobit porasla.

Izmjene su usvojene u prosincu prošle godine a uključuju, između ostalog, sniženje stope poreza na dobit s 35 na 21 posto i drugačiju metodu oporezivanja dobiti ostvarene u inozemstvu.

Banke su upozorile dioničare da će promjene kratkoročno generirati velike porezne račune ali će na dulji rok povoljno utjecati na poslovne rezultate.

Goldmanova je godišnja dobit u 2017. smanjena više od 40 posto, kliznuvši na 4,3 milijarde dolara.

Pojedini su bančini odjeli, uključujući onaj za investicijsko bankarstvo, zabilježili dobre rezultate. Glavni je izvor teškoća bio odjel za trgovanje imovinom s fiksnim prinosima, valutama i robom, čiji su prihodi u 2017. godini potonuli 30 posto.

U četvrtom tromjesečju srezani su 50 posto, na milijardu dolara.

U Goldmanu su izvor problema detektirali u neuobičajeno mirnim tržištima, podsjećajući da takvo raspoloženje može prigušiti potražnju klijenata koji zarađuju na fluktuacijama.